Växter inomhus

Amaryllis

En guide till odling och skötsel

Amaryllis är en populär julväxt som är känd för sina stora, vackra blommor. Växten är en lökväxt som är enkel att odla och sköta om. Amaryllis blommar vanligtvis under vintermånaderna och är en välkommen prydnad i många svenska hem.

För att få en amaryllis att blomma är det viktigt att ge den rätt skötsel. Växten behöver tillräckligt med ljus, vatten och näring för att trivas. Det är också viktigt att ge amaryllisen en tillräckligt lång vila efter blomningen för att den ska kunna blomma igen nästa säsong. Det finns många olika sorters amaryllis att välja mellan och varje sort har sina egna unika egenskaper och krav på skötsel.

Beskrivning

Amaryllis är en perenn ört med lök och tillhör familjen Amaryllidaceae. Ursprungligen kommer den från Sydamerika men idag odlas den även i andra delar av världen, såsom Holland och Israel.

Ursprung

Amaryllis har fått sitt namn från den grekiska mytologin där en vacker nymf med namnet Amaryllis försökte vinna tillbaka sin älskades hjärta genom att sticka en dolk i marken varje dag i 30 dagar. På den trettionde dagen hade en vacker blomma vuxit upp ur marken och det var då hennes älskade återvände till henne.

Karaktärsdrag

Amaryllis har gröna, bandlika blad som blir 40-50 centimeter långa och en ihålig blomstängel som blir 45-50 centimeter lång. Blommorna är vanligtvis liljeformade och kan vara röda, vita, rosa eller orange. Ståndarna är fästade i blompipen.

Amaryllis är en tacksam krukväxt som kan blomma flera gånger om året om den sköts på rätt sätt. För att lyckas med odlingen av amaryllis är det viktigt att ge löken tillräckligt med näring och att vattna den regelbundet. Löken behöver också en period av vila på hösten för att kunna blomma på nytt.

 

Odling

Att odla amaryllis är relativt enkelt och ger en vacker blomma som kan lysa upp vilket rum som helst. Här följer några tips för att odla och sköta om amaryllis.

Plantering

Amaryllis planteras i en kruka med en diameter på cirka 20-25 cm. Botten på krukan bör täckas med lerkulor eller krossad sten för att förbättra dräneringen. Fyll sedan på med jord så att halva löken sticker upp ur jorden.

Skötsel

Amaryllis trivs bäst i rumstemperatur runt 20-22 grader. För att få amaryllis att blomma behöver den en period av vila på cirka 8-10 veckor då den ska stå svalt och torrt med minimal vattning. Efter denna period av vila kan den ställas i ett ljust rum där temperaturen är högre, så att den börjar växa igen.

Ljuskrav

Amaryllis trivs bäst i ett ljust rum men bör undvikas att stå i direkt solljus. För mycket solljus kan göra att blomman vissnar och tappar färg.

Vattning

Under växtperioden ska amaryllis vattnas sparsamt ungefär en gång i veckan. Det är viktigt att inte övervattna amaryllis då det kan leda till röta på löken och att blomman inte blommar ut ordentligt. Vid vattning är det också viktigt att inte vattna själva löken, utan bara jorden runt omkring.

Fortplantning

Förökning

Amaryllis kan förökas genom frö eller genom att ta fram nya lökar från moderlöken. Förökning med frö är en långsam process som kan ta flera år innan plantan blommar. Det är också svårt att garantera att plantan kommer att ha samma egenskaper som moderplantan. Därför är det vanligare att föröka amaryllis genom att ta fram nya lökar från moderlöken.

Delning av lökar

För att ta fram nya lökar från moderlöken kan man dela löken när den är i vilande fas. Detta görs vanligtvis på våren eller sommaren när löken inte är i tillväxtfas. Först måste man ta bort all jord från löken och sedan försiktigt dela löken med en kniv. Varje del av löken bör ha minst ett skott och några rötter. De delar som inte har några rötter kan planteras i sand eller torv för att utveckla nya rötter.

Det är viktigt att använda en ren och vass kniv för att undvika att skada löken. Efter delning ska lökarna planteras om i nya krukor med färsk jord och sedan vattnas sparsamt. Det kan ta några veckor innan de nya lökarna börjar växa och utveckla blad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *