Växter inomhus

Hur man sköter om julstjärnan

Experttips för att hålla den fräsch under hela julen

Julstjärnan är en av de mest populära julblommorna i Sverige. Dess röda och gröna blad ger en festlig känsla till vilket rum som helst. Men hur sköter man om julstjärnan för att den ska hålla sig frisk och vacker under hela julen?

För att julstjärnan ska trivas behöver den rätt ljus, temperatur och vatten. Det är också viktigt att undvika drag och kyla. Genom att ge julstjärnan rätt skötsel kan du få den att blomma ända fram till påsk. I den här artikeln kommer du att få lära dig allt du behöver veta för att ta hand om din julstjärna på bästa sätt.

Vad är en julstjärna?

Julstjärnan även känd som Euphorbia pulcherrima är en växtart som ursprungligen kommer från Mexiko. Det är en populär prydnadsväxt som ofta används under julen på grund av dess röda och gröna bladverk som påminner om julens färger.

Ursprung och historia

Julstjärnan har en intressant historia och har använts i Mexiko i århundraden för dess medicinska egenskaper. Aztekerna använde växten för att producera rödfärg och använde den också för att behandla feber. Det var inte förrän på 1820-talet som julstjärnan introducerades i USA av Joel Roberts Poinsett som var en amerikansk diplomat och botanist.

Botanisk beskrivning

Julstjärnan är en flerårig växt som kan växa upp till 4 meter hög. Dess blommor är små och gula och sitter i mitten av de röda eller gröna bladen som egentligen är bladliknande högblad. Julstjärnan är en kortdagsväxt vilket innebär att den behöver en viss mängd mörker för att blomma. För att få den att blomma under julen är det viktigt att den utsätts för minst 14 timmars mörker per dygn.

Julstjärnan är också känslig för temperaturförändringar och drag. Den trivs bäst vid en temperatur på 15-24 grader Celsius och bör inte placeras i närheten av utkast eller kalla fönster. För att hålla julstjärnan frisk är det viktigt att den vattnas regelbundet men inte övervattnas då det kan leda till rötter som ruttnar.

 

Placering och ljusförhållanden

Julstjärnan trivs bäst på en ljus plats men inte i direkt solljus. Det är viktigt att undvika dragiga områden eller för kalla platser. Julstjärnan ska stå ljust och soligt men inte i direkt solljus. En söder- eller västerfönster är en bra placering för julstjärnan.

Enligt Plantagen ska man undvika att placera julstjärnan i närheten av kalla fönster eller dörrar. Julstjärnan kan också reagera negativt på temperaturförändringar och bör därför inte placeras i närheten av värmekällor.

Julstjärnan är känslig för temperaturförändringar och bör hållas på en jämn temperatur på 18-20 grader. Om rummet är för varmt eller kallt kan det leda till att julstjärnan tappar bladen. Det är också viktigt att undvika dragiga områden eller för kalla platser.

För att julstjärnan ska trivas och behålla sina blad längre kan man placera den på en bricka med småsten och vatten. Detta hjälper till att öka luftfuktigheten runt växten.

Vattning och fuktighet

Vattningsteknik

Julstjärnan är en växt som trivs bäst i en något fuktig miljö men den tål inte övervattning. För att undvika att rötterna ruttnar är det därför viktigt att vattna den på rätt sätt. Det bästa är att vattna julstjärnan när jorden börjar kännas torr men inte helt uttorkad.

För att vattnet ska tränga ner ordentligt i jorden kan det vara bra att sänka ner krukan i en hink med vatten och låta den stå där i några minuter. Sedan kan man låta vattnet rinna av innan man ställer tillbaka krukan på fatet.

Det är också viktigt att inte låta vattnet stå kvar i fatet eller i ytterkrukan eftersom det kan leda till att rötterna blir för fuktiga och börjar ruttna.

Fuktighetskrav

För att julstjärnan ska trivas och må bra är det viktigt att den får tillräckligt med fuktighet. Det bästa är att placera den på en plats där luftfuktigheten är hög till exempel i badrummet eller i närheten av en luftfuktare.

Om man vill öka fuktigheten runt julstjärnan kan man också spraya den med vatten med jämna mellanrum. Det kan också vara bra att undvika att placera julstjärnan på platser där det är dragigt eller där den utsätts för direkt solljus, eftersom det kan göra att den torkar ut för snabbt.

Genom att följa dessa enkla tips kan man hjälpa sin julstjärna att trivas och må bra under hela julperioden.

Jord och omplantering

Julstjärnan trivs bäst i en väldränerad jord med hög fuktighet. Det är viktigt att jorden aldrig torkar ut helt men samtidigt inte blir för blöt. För att upprätthålla fuktigheten kan man täcka jorden med mossa eller grus.

När julstjärnan har blommat klart och våren närmar sig är det dags att plantera om den. Detta görs genom att försiktigt skaka av den gamla jorden och placera växten i en större kruka med ny jord. Julstjärnan bör inte planteras för djupt utan ska ha samma nivå som tidigare.

Det är också viktigt att inte använda för näringsrik jord vid omplantering eftersom detta kan skada rotsystemet. En bra jordblandning för julstjärnan är lika delar torv, sand och kompost.

Genom att ge julstjärnan en ny kruka och fräsch jord kan man ge den en nystart och förbättra dess chanser att överleva till nästa jul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *