Okategoriserade

Har du planterat löklasange?

Här är allt du behöver veta.

Att plantera löklasagne är ett enkelt och roligt sätt att få vackra blommor som pryder trädgården under både höst och vår. Genom att sätta olika sorters höst- och vårlökar i lager på lager kan man skapa en färgsprakande och varierande blomsterrabatt som blommar under en lång tid. Det är en teknik som har blivit alltmer populär bland trädgårdsentusiaster och det är inte svårt att förstå varför.

För att plantera en löklasagne behöver man en stor kruka eller rabatt där man kan lägga lökarna i lager. Det är viktigt att välja en plats som är solig och skyddad från starka vindar. Sedan är det bara att börja sätta lökarna i olika lager med de större lökarna längst ner och de mindre lökarna högre upp. När höstlökarna har blommat över kan man enkelt plantera nya vårlökar ovanpå de gamla lökarna för att få en fortsatt blomning under våren.

Vad är “har du planterat löklasange”?

“Har du planterat löklasange” är en vanlig fråga som används inom trädgårdsodling. Det är en teknik som innebär att man planterar lökar i flera lager med lite jord mellan som en lasagne. På så vis kan man få en plantering som blommar hela vårsäsongen i samma kruka eller rabatt.

Det finns ett stort antal lökarter som kan användas i en löklasagne. De vanligaste är vårblommande lökar som krokus, vårstjärna, narciss, tulpan, hyacint och scilla. Genom att välja sorter som blommar vid olika tidpunkter under våren kan man få en lång och varierad blomning.

För att plantera en löklasagne behöver man en stor kruka eller rabatt med god dränering. Man börjar med att lägga ett tunt lager lecakulor i botten för dräneringens skull. Sedan fyller man på med ett lager näringsrik blomjord och sätter ner de största lökarna med spetsarna uppåt. Man täcker sedan de första lökarna med ca 5 cm jord och sätter ut nästa lager med lite mindre lökar. Sedan jobbar man sig upp till de minsta som ska vara överst varvat med 5 cm jord emellan.

Genom att följa dessa enkla steg kan man skapa en vacker och långvarig blomsterprakt i sin trädgård eller på sin balkong.

 

 

Historien om löklasagne

Löklasagne är en trädgårdsteknik som har funnits i århundraden. Det här konceptet med att plantera lökar i lager för att skapa en överdådig blomning har sitt ursprung i Italien.

Under 1500-talet började italienska trädgårdsmästare använda tekniken för att skapa vackra trädgårdar året runt. De planterade lökar i lager i stora krukor och byggde upp en imponerande blomning som avlöste varandra hela året.

Sedan dess har tekniken spridit sig över hela världen och blivit en favorit bland trädgårdsmästare. Det är en enkel och rolig teknik som ger fantastiska resultat.

Idag är löklasagne en vanlig teknik för att skapa vackra vårblomningar. Genom att plantera lökar i lager i en kruka kan man få en varierad blomning med olika lökblommor som blommar vid olika tidpunkter. Det är en teknik som passar både nybörjare och erfarna trädgårdsmästare.

 

 

Hur man planterar löklasange

Att plantera löklasange är ett utmärkt sätt att få en färgglad vårträdgård. Här är några steg för att plantera en löklasagne.

Välja rätt plats

För att en löklasagne ska trivas och blomma på bästa sätt behöver den en plats med fullt solljus eller halvskugga. Det är också viktigt att välja en plats där marken är väldränerad för att undvika att lökarna ruttnar.

Förbereda jorden

Innan plantering är det viktigt att förbereda jorden. Börja med att gräva upp jorden till en djup på 10-15 cm. Tillsätt sedan organiskt material som kompost eller torv för att förbättra jordens struktur och näringsinnehåll. Se till att jorden är lucker och fri från klumpar.

Plantera löklasange

För att plantera löklasange behöver du en stor kruka med hål i botten. Lägg ett tunt lager lecakulor i botten för dräneringens skull. Fyll på med ett lager näringsrik blomjord cirka tio centimeter. Sätt ner de största lökarna,med spetsarna uppåt. Täck de första lökarna med ca 5 cm jord och sätt sedan ut nästa lager. Man börjar alltid med de största lökarna i botten. Nästa lager i löklasagnen blir de lite mindre lökarna. Sen jobbar man sig upp till de minsta som ska vara överst varvat med 5 cm jord emellan.

Vattning och skötsel

Efter plantering vattna löklasagnen väl. Se till att jorden är fuktig men inte blöt. Under växtsäsongen se till att vattna regelbundet och gödsla med en allmän gödselmedel en gång i månaden. När blommorna har vissnat klipp av stjälkarna och låt bladen torka ut naturligt. Löklasagnen kan sedan förvaras torrt och svalt tills det är dags att plantera igen nästa år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *