Frukt, bär och grönsaker

Odla vindruvor i Sverige

Odla vindruvor här kommer mina tips för en lyckad skörd

Välja rätt sort av vindruvor

Att välja rätt sort av vindruvor är avgörande för en lyckad odling. Här är några faktorer att ta hänsyn till när man väljer vilken sort av vindruvor man ska odla.

Detta är grannens vindruvor som jag får plocka när jag vill. Jag plockade bladet för att göra dolma av dem hemma.

Klimat

Vindruvor trivs i varma och torra klimat, men vissa sorter är mer anpassade till kallare klimat än andra. För att välja rätt sort av vindruvor är det viktigt att ta hänsyn till klimatet där man planerar att odla.

Några sorter som trivs bra i svenska klimat är:

Sort Druvfärg Zon
Vitis ‘Schuyler’ Blåa 1-5
Vitis ‘Himrod’ Gul-grön 1-2
Vitis ‘Einset’ Rosa 1-3

Jordtyp

Jordtypen spelar också en viktig roll när man väljer vilken sort av vindruvor man ska odla. Vissa sorter trivs bättre i vissa jordtyper än andra.

Här är några exempel på jordtyper och vilka sorter som trivs bäst i dem:

  • Sandjord: Vitis ‘Schuyler’
  • Lerjord: Vitis ‘Himrod’
  • Märgeljord: Vitis ‘Einset’

Genom att välja rätt sort av vindruvor och anpassa odlingen efter klimat och jordtyp kan man öka chanserna för en lyckad odling.

Plantera Vindruvor

Planteringstid

Den bästa tiden att plantera vindruvor är på våren när risken för frost har minskat och jorden har börjat värmas upp. Detta ger rankorna tillräckligt med tid att etablera sig innan vintern.

Platsval

Vindruvor trivs bäst på en plats med mycket sol och skydd från vindar. En sydvästlig eller sydostlig placering är idealisk. Det är också viktigt att välja en plats med god dränering eftersom vindruvor inte trivs i fuktig jord.

Planteringsprocess

För att plantera vindruvor börjar man med att gräva ett hål som är tillräckligt stort för att rymma hela rotsystemet. Jordens pH-värde bör vara runt 7,0 för optimal tillväxt.

När hålet är klart ska man placera vindruvoplantan i det och fylla på med jord runt omkring den. Det är viktigt att packa jorden runt plantan för att undvika luftfickor som kan skada rötterna. Vatten plantan väl efter planteringen och lägg sedan på ett lager med täckmaterial, såsom halm eller löv, för att skydda den från kylan.

Under det första året efter planteringen bör man se till att ge plantan tillräckligt med vatten och näring för att främja tillväxt. Det är också viktigt att beskära rankorna regelbundet för att hålla dem i form och främja fruktsättning.

Skötsel av vindruvor

För att odla vindruvor behöver man inte bara plantera dem på rätt plats utan också sköta om dem på rätt sätt. Här nedan följer några tips på hur man sköter om sina vindruvor.

Vattning

Vindruvor behöver vatten för att växa och trivas. Under de första åren efter planteringen behöver man vattna dem regelbundet, särskilt under torra perioder. Efterhand kan man minska på vattningen, men man bör ändå se till att jorden runt plantorna inte torkar ut helt och hållet.

Det är viktigt att vattna på rätt sätt för att undvika att skada rötterna. Det bästa är att vattna långsamt och djupt så att vattnet tränger ner till rötterna. Det är också viktigt att inte vattna för mycket eftersom det kan leda till att rötterna ruttnar.

Man kan också överväga att använda sig av droppbevattning eller bevattningsmattor för att säkerställa att plantorna får tillräckligt med vatten utan att riskera att skada rötterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *