Frukt, bär och grönsaker

Varför torkade mina olivträd?

Jag köpte några olivträd på Willys och bara efter. några veckor så torkade alla tre så jag fick slänga rubbet.

Just för att de hade torkat beslutade jag mig för att verkligen ta reda på sanningen om olivträd och hur man sköter dem från grunden. Jag ville se dem växa och bli stora olivträd, men ödet ville annorlunda.

De såg torra ut redan när jag köpte dem och inte alls lika fina och stora som nedan olivträd. De säger att olivträdet är tåligt, men detta köper jag inte.

Hur sköter man ett olivträd?

Det ger en medelhavskänsla vilket har gjort olivträdet populärt i varje svensk hem. Man ska plantera i stor kruka och lite jord. Man ska då använda medelhavsjord som är kalkfattig, surare och mängd magnesium.

Tips om du planterar olivträd i kruka hemma

Olivträd som växer inomhus dvs i ditt eget hem behöver stå i ett ljust rum med hög luftfuktighet. Vet du ej om det är fuktigt i ditt hem kan du köpa en maskin som ger fukt dvs man häller i vatten så kommer kall ånga ut ur maskinen. Det är också därför olivträdet absolut inte får stå vid ett element, för då torkar den mycket snabbt ut. Kronan på olivträdet behöver en dusch 1-2 gånger i veckan, men duscha inte direkt på bladen.  Jag kan ge dig ett bra tips är att spraya på stjälken varje dag om det så behöver. Olivträdet ska vattnas rejält, och låt jordytan torka upp mellan vattningarna. Lite motsägelsefullt kan det låta så här menar jag att du ska vattna en liter i taget och låta den suga upp allt innan du vattnar igen.

Om Olivern tappar alla blad under jorden

Då har den stort i för varmt, torrt och för lite ljus. Den ska stå sval och stå vid jord. Om den är böjbar och lite grön om man skrapar lite på stjälken så är den inte död. Du använder samma jord till citrusväxter som olivträdet dvs citronjord som man kallar det för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *