Frön

Nu kan du så frön

Planera vad du vill så

Nu är det dax att sätta igång med att både planera och så frön om du vill ha till vår, sommar och höst. Vissa kanske redan har börjat att så vissa sorter såsom tomaterna man vill kunna skörad hela sommaren. Men det finns ju så många frön som man kan så både nu och framåt. När det har blivit varmare och man kan så direkt ute i rabatter och krukor. Visst är det kul att se dom små fröna komma upp ur jorden och växa till sig?!

Nu kan du så frön

Om man sår frön av tomater nu så kommer dom säkert att bli långa och rangliga. Det gör absolut ingenting för när dom har växt så kan man först stötta dom med små pinnar och låta dom fortsätta växa. När du tycker att det är dax att plantera om dom i en större kruka stoppar du ner den rangliga plantan nästan ända ner till bladen. Själva stjälken och roten stoppar du ner i jorden. Då blir plantan ännu grövre sen när den fortsätter att växa och du får en stadig och bra planta.

Nu kan du så frön

Blanda innan du vill så frön

Det är också bra att blanda såjorden som du ska så i. Det kan finnas lite pinnar och andra klumpar i jorden och att stoppa ner händerna ordentligt i jorden och blanda runt. Man kan använda sånna där tunna trädgårdshandskar eller plasthandskar så kan man blanda runt ordentligt.

Efter att du hällt din jord i en kruka eller vad du använder så blöter du ner jorden, lägger i dina frön och ser till att jorden längst upp också är fuktig. Nu gäller det att hålla denna jord fuktig så fröna kan gro. I början kan man lägga på plast så fukten är kvar i jorden. Så var försiktig med att vattna sen. Såjorden ska inte vara jätteblöt för då kan det till och med bildas lite mögel ovanpå jorden. Det finns olika material som du kan blanda i jorden så den håller sig fuktig och luftig.

Du kan blanda i både vermiculite och perlite som dessutom brukar ligga bredvid varandra i butikerna. Vad du ska använda dom till och när ska jag förklara. Dom kan likna varandra och har liknande egenskaper, men fyller olika funktioner. Bägge är mineraliska och bryts inte ner av mikroorganismer i jorden. Dom är också naturligt sterila så dom kommer inte att ta med några sjukdomar eller små djur till odlingen. Dom håller också kvar vattnet längre i jorden så att den håller sig fuktig.

Vermiculite

Vermiculite är en sorts lerskiffer som absorberar och avger fukt. Det är små små bruna korn som är mjuka och lite svampiga. Eftersom dom är lite svampiga så absorberar vermiculite vattnet som en svamp. Med andra ord suger dom små kornen upp vattnet lätt och håller kvar fukten länge. Detta passar utmärkt till frösådd. Antingen blandar du vermiculite med jorden eller strör den ovanpå för att hålla jorden fuktig nedanför. Det gör också att du förhindrar mossa.

Perlite

Perlite är små vita korn som är porösa och väger absolut ingenting. Det känns lite som frigolit. Dom små kornen lagrar vatten i sin lätta struktur.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *