Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

Ansvar

Har börjat på en bok av Thomas Erikson, “Omgiven av motgångar”.

I början av boken så skriver han om just ens eget ansvar till sig själv. Att alla oavsett vad eller vilket har ett ansvar till sig själva, där du bär ditt eget ansvar på hur DU som människa beter dig och vad dina handlingar är till andra människor.

Detta är exakt vad jag beskriver om i mina artiklar, och jag har inte vetat om Thomas böcker indirekt mer än att jag visste om att han har även skrivit boken, “Omgiven av idioter” har inte läst någon av hans böcker förrän nu.

Jag kommer gå in ganska skarpt nu och gillar man inte min artikel idag, så måste jag ha skrivit rätt om just dig som person.

Hela mitt liv har varit ett rent helvete på jorden, jag har fått kämpa mig fram helt själv ända sedan barnsben, med en styvfar som förgrep sig på mig redan som 4 år gammal, utsattes för psykiska och fysiska misshandel från både min moder och styvfadern, samtidigt blev jag mobbad i skolan från årskurs 1-9. 

Sen ovanpå allting vid vuxen ålder, efter jag fick min äldsta son blev jag utsatt för ekonomisk bedrägeri och som jag har fått leva med nu i 25 år, av sonens fader. Där han aldrig har tagit sitt ansvar utan lämnade mig helt själv i allt elände, och fortsatte med sina dåliga handlingar och beteende genom att dricka och snacka skit om mig till andra runt omkring hans familj och vänner. 

Efter detta har jag förlorat två barn och den sorgen har jag själv fått arbeta med, där jag hamnade i chocktillstånd och låste in mig i ett rum i tre månaders tid, åt inget, vägrade att gå ut, och då var den minsta barnet som jag förlorade drygt 1 år, mjölken i brösten ömmade och min längtan och sorg var enorm. Och försökte ta mitt liv för andra gången i mitt liv.

Efter detta med flera års mellanrum, har jag två våldtäkter och nu sist på nyårsafton blev jag misshandlad av en man där jag försökte inleda ett förhållande med. Där han och hans sons tjej utförde psykiska misshandel och sen blev jag misshandlad av honom själv på nyårsafton pga något hans sons tjej hade sagt. Där han själv var berusad och körde bil, gjorde vid flertal tillfällen. 

Återigen ville jag ta livet av mig själv, detta var i februari 2022, pga jag mäktade inte med alla dessa känslor och händelser allting blev kaos i mitt huvud. 

Jag bad till de högre makterna, att jag orkar inte mer nu och jag orkar inte kämpa själv här på Gotland längre, jag vill hem till mitt älskade Helsingborg, mina rötter, mitt hem, livet där allting var bra!

Och efter allt detta fick jag hjälp via min hemförsäkring samtalsstöd till en psykolog. Detta räddade mitt liv!

Denna psykologen öppnade upp hela mitt liv på 10 gånger, idag är jag oerhört tacksam till honom. Han öppnade upp mina ögon och jag helt plötsligt såg alla mina “dörrar” som jag kunde öppna upp själv och en framtid som jag aldrig haft innan. 

Idag har jag lärt mig oerhört mycket av alla mina trauman i livet, gjort mig till en bättre människa.

Psykologen sade till mig,

” Allt det du har gått igenom kan ingen förstå och kan inte ens föreställa sig det du har gått igenom utan att känna att du hittar på.

Pga det är så overkligt, men fallet är verkligen inte så.

Din sorg inom dig är enorm och du har tagit ett ansvar som du inte alls skulle ta på dig. Detta ansvaret måste du ta bort, pga det är inte ditt! 

Du har klarat dig mycket bra trots allt, hela du är välbevarad, du är en vacker kvinna, du har god hälsa, du har god inställning till andra människor, du tar ditt eget ansvar utifrån det du har gjort och sagt, och du har inte gått in i beroendeframkallande ämnen som droger, alkoholism, etc. “

Allt detta visste jag om inifrån mig själv, men jag trodde att jag kanske var knäpp, att allting var mitt fel.

Men med alla dessa ord psykologen sa till mig var en stor bekräftelse i mitt liv. Jag är inte knäpp, det är inte mitt fel att andra människor felar mig. Jag har försökt att ta mitt ansvar men alltid någon som har satt “käppar i hjulet” för mig. Då har mitt liv bromsats upp pga det, ens fokus var på problemet och inte mig själv. 

Mitt ansvar börjar med mig själv, precis det Thomas Erikson skriver om. Jag försöker idag att vara en god vän till allt och alla, och hjälpa andra människor i den mån jag kan. Men när någon bildligt talat bevisar motsatsen till en vänskap, och vill inte ha min hjälp och ifrågasätter mig som person och mina ord, trots jag vet att jag har rätt till 1000% så har jag fått höra att “är det inte som du inbillar dig” eller att du bara är själv och dina tankar bara snurrar runt?!

Allt detta är ingen vänskap, jag tar mitt ansvar som kvinna att inte säga eller göra något elakt mot andra människor, alltså att jag har full kontroll på vad mina handlingar är och beteendemönster är. 

Detta är Ansvar! 

Man tar ett ansvar att för sig själv på vad endast DU GÖR och inte vad alla andra gör och inte gör.

Ta ansvar genom att ifrågasätta personen som man har problem med, och inte bara gå runt och “Tro” saker.

Ta sitt ansvar på alla sina handlingar och beteende och detta är något som många verkligen brister i.

Jag har lång erfarenhet med människor inom andlig utveckling och personlig utveckling och många som skickar mail till mig som har noll koll på deras beteende och handlingar. 

Att människor klagar på sina liv men de är inte villiga att göra något åt det. Utan bara går runt och klagar och “tror” en massa som kanske inte är sant.

Har man problem i sitt liv så är det bara “DU” som kan förändra din egen situation, ingen annan. 

Skulle nu man försöka att ändra på någon situation som har uppstått, och du känner att detta gick men inte fullt ut, lämna då den situationen.

Pga då har ditt ansvar tagit slut i just er situation och det är upp till den andra att ta sitt eget ansvar i er situation.

Jag brukar säga, “att det krävs två stycken till att dansa tango!”

Precis så är det i alla situationer du kommer in i. 

Mitt ansvar i alla mina trauman och situationer är att jag var dum och naiv, jag litade på fel människor.

Än idag kan det uppstå, men jag har lärt mig, att minsta lilla som uppstår så backar jag. Pga min magkänsla säger så. 

Säger din magkänsla att något är fel, så ta ditt ANSVAR och lyssna på magkänslan. Låt det inte gå för långt.

En annan sak som Thomas Erikson tar upp, gnällspikar.

Det finns det gott om tyvärr, som bara klagar på sina liv, eller bara skryter om sina liv, eller värdesätter sig själva högre än någon annan människa omkring dem. 

Ja, listan kan bli mycket längre, men ni förstår poängen i detta. 

En annan sak som Thomas tog upp som även jag har tidigare skrivit om, 

Sluta upp med alla er “jäkla” ursäkter och börja stå upp för vad du gjort och bortförklaringar. Precis som Thomas beskriver i boken, detta handlar om en personlig mognad. 

Skulle nu du känna att vad jag än frågar eller säger så har den andra personen en massa bortförklaringar, så lämna dem i ett vänligt stadie. Kom ihåg, var alltid vänlig. 

Även här finns det ett ansvar, om personen i fråga är elak och burdus och handlingar och beteendemönster är oacceptabel, så gör inget bara gå. För ju mer man besvarar någon i detta stadie, desto mer triggar man igång denna människan. 

Så en bra början till att ta sitt ansvar är, se på dig själv i spegeln. Gillar du det du ser till 1000% och du känner dig nöjd som en man eller kvinna, då har du kommit långt i din personliga utveckling. 

Men skulle du nu känna i spegeln att det är något du stör dig på, eller en känsla av obehag, en känsla av förakt, en känsla av hat, en känsla av sorg, etc. Då har du långt kvar med din personliga utveckling. 

Idag när jag ser mig själv i spegeln, så ser jag en kvinna som är stark, tålig, full av passion, full av kärlek, full av glädje, full av möjligheter, full av framtid, en sann vän, sann kärlekspartner, sann kvinna i överlag, en ärlig kvinna, m.m.

Det tar tid att se sina egna misstag och vi alla är människor, vi felar i livet. Så är det att vara människa idag, ingen är felfri.

Men vi kan börja med att ta eget ansvar för oss själv. 

Allting börjar med dig! (citerar fr boken omgiven av motgångar, Thomas Erikson) 

Jag rekommenderar att man läser boken. Skulle man nu inte gilla boken redan i början av den, ja, då har du mycket ansvar som du inte har tagit! 

Samma sak för mig och mina ord, många gillar inte det jag skriver eller säger.

Nej, vad bra då!

Då har jag sållat ut människor som inte platsar i mitt liv, eller så tar de själva inte ansvar för dem själva eller deras handlingar och beteende. 

 

” Jag är idag sjukskriven pga PTSD. Enligt den läkare som ställde min diagnos för 7 år sedan, så har jag levt med PTSD ända sen barnsben, redan efter mitt första trauma som 4 år gammal.”

Luckas,

 

 

 

Lämna ett svar

Till startsidan