Vill du synas här? Kontakta info@blogbiz.se

LUMMELUNDAGROTTAN PÅ GOTLAND

Här är ingången till grottan, och de andra grottor.

Fredagen den 1 Juli bestämde jag mig för att åka till Lummelundagrottan här på ön Gotland.

Det har alltid varit ett intresse att få uppleva grottan här på ön och känna hur mäktig den är.

Gotland är magiskt, den skapades för cirka 400 miljoner år sedan, med en berggrund som var ett korallrev som fanns långt nere vid ekvatorn.

Läs mer i länken, https://lummelundagrottan.se/om-lummelundagrottan/

Hur “mind blowing” är inte det!

Att få uppleva och gå på en berggrund som har nötts för cirka 400 miljoner år sedan. Häftigt! Eller hur?!

Bruket ett Cafè & liten presentbutik med väldigt vackra ting. Bl.a. keramik fr Marocko.

Jag kommer i denna artikel beskriva min upplevelse och vad jag tyckte om Lummelundagrottan och hur jag tyckte visningen var.

Kommer att lägga ut video på den guidade turen med Rikard Von Corswant, där han berättar tydligt och sakligt om lummelundagrottans historia och mycket mera. Lägg gärna till mig som vän på Facebook för att se hela historian på lummelundagrottan.

https://www.facebook.com/luckas.dallos

Happy reading!

Början av grottan.
Början av grottan.

Lummelundagrottan finns 14 km norr om Visby, för mig som bor på sudret så var det 73 km för en enkel resa med bil.

Tog cirka 1,5 tim att köra dit, enkel resa.

När jag kom till lummelunda så var det gratis parkering i max 3 tim, med en parkeringsbricka, det gäller att ställa brickan på rätt tid och uppdatera den när man vet att de 3 timmar har gått ut. Pga de ger ut parkeringsböter om det inte görs eller om man inte har parkeringsbricka.

Jag tyckte att detta är negativt pga de beskriver själva att det är avgiftsfria parkeringar på deras hemsida, och när man som turist kommer dit och får böter pga man har ingen parkeringsbricka, så är det rätt surt att få!

Jag såg att några bilar hade fått parkeringsböter, som satt så fint på bilrutan. 😉

Och max 3 timmar får man stå. Så se till att fixa en parkeringsbricka när ni besöker Gotland. Kolla med den närmsta bensinmack om de har, eller Ica maxi brukar ha dessa. Vet att biblioteket har dessa för drygt (30,-).

Ni som tar färjan över till Gotland, fråga även Destinations Gotland om de har parkeringsbrickor, så är det fixat innan ni kommer till ön. Vart man än åker på ön och ska parkera, så gäller parkeringsbrickorna. Men inte överallt, så ha koll på vad som gäller på de olika parkeringar.

När jag väl hade parkerat och gick emot Grottan, så var det skyltat dit upp, och hela området är omringat av en skön och underbar natur, där jag kunde känna ett lugn i. Kände även av hur gammal skogen och naturen faktiskt är. Det var väldigt varmt och fuktig luft där, kanske hade det med vädret att göra, men jag kände av denna fukten tydligt.

Kom upp till entrè och där stod Rikard som hade hand om visningen, och berättade tydligt vart jag skulle gå. Det “hängde” två andra ungdomar där i disken med, kändes inte lika professionellt som Rikard. De tittade bara på en som “två ufon” när man ställde en fråga eller två.

Kändes som om Rikard har ett stort ansvar på Grottan och i området. Bra kämpat, Rikard!

Kl.13.00 började själva visningen, alla fick uppvisa sina biljetter, jag hade fått min via min mailadress, jag köpte den via deras hemsida, en vuxen kostar 185,- och barn 4-12 år 100,- och barn 0-3 år gratis.

Biljetten uppvisad och man fick gå ner i visningsgrottan, och man möttes med en skön svalkande grotta, hög fuktighet, vägen ner var blöt, men inte halt och när man gick ner så kunde man få lite vatten droppar på sig, som kom från grottan.

Ett gott råd när man kommer hit är att ta på sig oömma kläder som är svala, fast det var 8 grader i grottan så blev man varm fort, pga fuktigheten.

Jag hade på mig jeansshorts och linne, tog på mig en skjorta, kände att jag blev fuktig på hela kroppen, som om man hade svettats.

Under visningen var Rikard tydlig och väldigt saklig i sitt tal och kroppsspråk, väldigt lugn ung man, men ack så duktig.

Rikard berättade om hur grottan upptäcktes av tre pojkar från Visby, där de kom längre in i grottan. Detta var på 1950, det var Lars Olsson, Percy Nilsson och Örjan Håkansson som gjorde fynden i grottan och som sen offentliggjordes 1955.

Ni kan läsa mer om det här i länken, https://lummelundagrottan.se/om-lummelundagrottan/

Kommer att lägga ut video på hela visningen på min facebook, välkomna att lägga till mig som vän för att ta del av videon. https://www.facebook.com/luckas.dallos

Under visningens gång hade Rikard en ficklampa som han lyste med när han berättade sakligt om grottan och hur vissa delar uppstod i grottan.

Berättade och visade även en enda växt som har funnits där över (20 år tror jag att Rikard nämnde), det är en ormbunke.

Som de tror att en fladdermus har tagit dit den från början. Denna ormbunke är den enda växt som växer där.

I springan kan man se den lilla ormbunken. Var svårt att få till en bra bild med min mobil.

Rikard berättade även att det finns spindlar, fladdermöss i grottan, när han berättade på skoj att det finns stora spindlar i grottan, då skrattade vi alla, jag sa på skämt, Hej då… Spindlar är absolut inte min favorit, Usch..

Det var verkligen intressant att få lyssna på Rikard och vara med honom på visningen. Här är Rikard Von Corswant, jag fick tillåtelse av honom att ta en bild och lägga ut här på min blogg.

Rikard Von Corswant, väldigt duktig och saklig och tydlig på visningen. Det gillar jag skarpt. Att en guide är tydlig i sitt språk men även har en lugn kroppsspråk.

Efter visningen så fick man gå uppåt i en tunnel, när man kom ut från tunneln så mötes man av den fina gamla naturen som finns där. Och det blev genast varmt och svettigt efter visningen. Att kroppen ställer om sig så fort från 8 grader till 25 grader varmt är en enorm skillnad, inte konstigt man blev igenom svettig.

Här kunde man se hur vattnet kom in i grottan, blev som en kanal. Man fick även se småfisk.

Tyvärr fick man inte se någon fladdermus, jag som älskar fladdermöss.

Här inne i springan har pojkarna döpt det till altaret, där de tyckte sig det liknade jesus och maria.
Här kan man se tydligare, även kan jag se till höger om bilden en form av en “döskalle”
Här kan man se den vita “döskallen” tydligare, som gapar.
Därifrån kom man utifrån grottan, naturen omkring den.

Verkligen en “Lummig natur” omkring Lummelundagrottan.
Tempen i grottan, Fredagen den 1 Juli 2022.

Efter visningen gick jag ner till Caféet och grillen som fanns där, länken till dem har ni här,  https://lummelundagrottan.se/mat-dryck/

Kom till n:a masters grill först och deras miljö var Western från USA, jag älskar allting som har med USA att göra, lite mer åt Texas miljö.

Just Love It!

Men, när jag såg deras Meny blev jag häpen, och blev ingen mat där utan det blev vackra bilder istället på hela restaurangen. Se dem på min facebook.

n:a masters grill, för dem som har en väldigt BRA ekonomi har säkert råd att äta här inne.

Lunch menyn var inte mycket billigare.

Så jag gick till bruket istället.

Det blev en kopp kaffe för 32,-. Kände att det var inte mycket billigare här än på andra stället. Och få så lite för så mycket pengar.

Miljön här var skön, gillade deras bambustolar och soffor,

Detta var på framsidan, fanns även en mysig baksida där man hade havsutsikt över Östersjön. Utsikt över hela Lummelundas natur och skog.

Det som gillades skarpt är att alla deras toaletter var rena och fräscha, jag är väldigt kräsen med toaletter.

Är det smutsigt eller någon har “stänkt” ner toaletten då går jag inte ens in där, eller om det luktar konstigt, då är det ett stort NEJ för mig. Då går jag hellre in i skogen och kissar där, utan att smutsa ner naturen med papper.

Och de hade handsprit överallt, det är också riktigt bra. De hade till och med eget märke på sina pumptvålar och handsprit, luktade väldigt gott. Man blev inte torr om händerna efteråt, vissa produkter som handsprit och pumptvål, kan man bli väldigt torr av.

Önskar alla en skön Lördag, var rädda om er!

Luckas,

Lämna ett svar

Till startsidan