Okategoriserade

Förbered dig för ett riktigt bra 2021 …

Nu, när vi nått årets sista månad och året står inför sin skymning kanske det snart är dags  att sammanfatta och summera? Är inte detta den period på året då det kan också kan vara rätt tillfälle att slänga lystna blickar på de kommande 365 dagarna,  på året som väntar?

All obearbetad livsväv som ligger framför dig och som är redo att formas av dig, den omålade tavlan som väntar på dina unika penseldrag. Ett år redo att formas, ett år i mittpunkten mellan Då och Sen, ett år med det bakomvarande årets alla erfarenheter i beaktande och med alla framtiden förväntningar som gör att du har alla möjligheter att bli till ditt bästa år hittills!?

Med det gångna året färskt i minne kan du säkert inse att förutsättningarna att göra något riktigt bra av det kommande året är större än någonsin. För ett år sedan hade du inte det senaste årets alla erfarenheter och lärdomar i bagaget. Du har adderat ett års ytterligare livsvisdom till din CV, ett års upplevelser till din erfarenhetsbank. 2020 har onekligen varit ett av de mer utmanande åren i modern tid, då samhällen valt att stänga ner och vårt traditionella sätt att leva påverkats.

Varför inte börja där, i det som har varit, innan du funderar på den kommande resan? Vilka saker kan du trots allt känna tacksamhet för du med ditt 2020? För egen del känner jag och min kära sambo att vi hade en helt fantastisk hemester i somras, med underbara utflykter i närmiljö samt  bilresor med övernattningar runt om i mellansverige. Jag känner också en glädje över att tänka på härliga träningsstunder på några av mina näraliggande utegym i underbar kvällssol samt härliga jogging-pass i skog och mark. Under hösten hade jag också förmånen att få delta som tränare på en Master-utbildning i Neuro-Lingvistisk Programmering och Neuro-Semantics som jag sent kommer glömma, ett sammanhang av skickliga tränarkollegor och engagerade kursdeltagare.

Vilka nya erfarenheter gjorde du som berikade ditt liv? Hann du besöka något nytt land innan omvärlden stängde ner, upptäckte du någon ny stad här i Sverige, lärde du dig något nytt? Vilka människor träffade du och var det någon eller några som kom att ha en stor betydelse för dig. Vem blev en kär vän under det gångna året? Vilka oväntade saker var du med om som kom att berika din tillvaro? När du tänker tillbaka på året som har varit, vad känner du dig mest stolt över? Om du skulle skriva ner de mest betydelsefulla sakerna som hände under året som var, hur pass lång skulle listan bli?

Jag hoppas du inser hur viktigt det är att ta ett sånt här tillfälle i akt och faktiskt reflektera över det som varit. Kanske du också upplevde några tuffa smällar, erfor motgångar som fortfarande gör ont. Finns det någon möjlighet att de åtminstone i ett längre perspektiv kan komma att ha berikat ditt liv? På vilket sätt vill du tackla det under det kommande året och vilken annan strategi skulle eventuellt kunna behövas?

Och med blicken riktad framåt, mot de kommande dagarna, veckorna, månaderna och året, vad skulle du vilja ha ut av det så att det, när det summeras, blir till ditt bästa år hittills? När du om ett år blickar tillbaka på 2021, vad ska då ha hänt för att du ska kunna känna dig extremt nöjd med året som varit? Vilken dröm är redo att omvandlas till verklighet, vilken vision för kommande året är fullt värdig dig?

Föreställ dig gärna motsvarande dag om ett år och tänk dig att du begrundar året som varit. Vad har du uppnått och vem har du varit som gör att du kallar 2021 för ditt bästa år hittills? Finns det något på din livslista som du såg till att göra verklighet av? Startade du äntligen den egna verksamhet du länge velat göra, lärde du dig spela gitarr eller spanska? Såg du till att byta arbete, kanske helt byta inriktning? Firade du din jämna födelsedag på ett trevlig sätt ihop med dina närmaste?

Det bästa sättet att få det mer som du vill ha det är att utifrån visionen bestämma ett tydligt och konkret mål som du kan uppnå under det kommande året. Nyårslöften i all ära, men de blir sällan realiserade som de flesta redan vet. Vad specifikt vill du uppnå under 2021 som hjälper dig att få ditt bästa år hittills? Hur kan du mäta det du vill uppnå? Handlar det om ett mått i kronor, i vikt, i antal kilometer eller på annat vis? Om du t.ex. vill komma i bättre form under nästa år och det skulle vara din väg till ditt bästa år hittills, hur kan du tydliggöra det?

Kanske du nu saknar förmågan att springa en längre sträcka utan att bli andfådd och känner att konditionen är helt obefintlig: Möjligtvis kan du då bli peppad att sätta upp ett mål i stil med vad jag för några dagar sedan såg i mitt Facebook-flöde. Personen hade bestämt sig för att under året jogga sammanlagt 1.000 km och med sin app hade full koll på sina sprungna kilometer. Förhoppningsvis och troligen så var löpningen i sig det viktiga för personen men ett mätbart mål i form av antal sprungna kilometer under året en sporre att att ge sig ut för ett löppass även när tröttheten eller omständigheterna talade emot. Ett mål är ett riktmärke och ett mått för utveckling. Målet kan och bör ge inspiration, men viktigast är vad målet gör med dig på vägen mot måluppfyllelsen. Du utvecklar självförtroende, disciplin, förmåga att hantera motgångar och många andra egenskaper.

En stunds intellektuellt arbete med att utforma ditt mål gör att du nu har gett din hjärna en liten tydligare instruktion och att du ställer in ditt interna “GPS-system”. Du kan också mentalt försöka beskriva för dig själv vad du vill se, höra och känna när du når ditt mål. Naturligtvis behöver du också en plan för hur du ska uppnå målet. När och var ska du träna och vilka är de första inledande stegen? Vilka resurser har du till din hjälp, finns tiden, behöver du någon ny utrustning, kan någon kamrat stötta? Mitt eget personliga mål är att komma i riktigt bra fysisk form (något jag definierat i form av midjemått, kroppsvikt och belastningar jag skall klara av i olika styrkeövningar) lagom till min nästa födelsedag, i juni. Som resurser har jag min träningsdagbok, online coaching från en svensk bodybuildinglegendar, Andreas Cahling, mitt hemmagym, gymkort och även ett utegym i närheten av bostaden. Inre resurser är min motivation, min självdisciplin och min kärlek till träningen som sådan. Resursinventering ger dig inspiration och kraft!!

För att du ska få uppleva ditt bästa år hittills så är det också viktigt att besvara frågan: varför? Varför överhuvudtaget göra nästa år till ditt bästa år hittills? Ägna några tankar åt vad det skulle innebära för dig, och vilka effekter det skulle ge dig. På vilket sätt kommer ditt bästa år hittills gynna dig själv, dina nära och kära? Hur kommer det att påverka din fysiska och mentala hälsa? Om du har ditt bästa år hittills, vad kommer det innebära i ditt arbete och för dina arbetskamrater? Och på vilket sätt kommer det gynnsamt påverka din livsglädje och entusiasm? Vem kommer du att vara som person efter att ha haft ditt bästa år hittills?

365 dagar går rätt fort, det vet du vid det här laget. Visst, du kan självklart låta dessa dagar komma och gå och säkert få ut mycket av det … men kan det inte också vara en klok strategi att åka in en liten stund i framtiden och planera den så att den blir lite mer som du vill ha den när du kommer dit? Hjärnan levererar i regel det du fokuserar på och genom att du har ett fokus på det du vill under 2021 så ökar det möjligheten just för detta. Du får det du fokuserar på, varken mer eller mindre. Med intentionen att ha ditt bästa år hittills kan du börja notera det som är i linje med den intentionen.

Intentionen att vilja ha ditt bästa år hittills är startpunkten och ger dig bränslet du behöver. Intentionen behöver också sin referenspunkt och det får den av en eller ett par tydliggjorda och konkreta målsättningar. Intentionen och målsättningarna ger drivkraften och riktningen. Sen får du inte glömma att njuta av resan, för som Cervantes skrev: “Själva resan är intressantare än värdshuset”.

Med värme,

Niklas Daver

Certifierad NLP/Neuro-Semantics Trainer och Meta-Coach

Författare till boken “Ditt bästa jag – oftare” och ”Meningsfulla prestationer i grupp – 10 träningsbara ledarfärdigheter.”

www.resurscoachen.se

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *