Okategoriserade

Gör en Cary Grant – Agera “som om” …

Archibald Alexander Leach var en brittisk skådespelare som nådde världsberömmelse under åren efter andra världskriget. Hans artistnamn blev “Cary Grant” och om detta sa han vid ett tillfälle: “Jag agerade Cary Grant så länge att jag till slut blev Cary Grant”. I filmerna var han eleganten, världsmannen, gentlemannen och tydligast i minnet är nog hans tolkning av reklammannen Roger Thornhill i Hitchcocks “I sista minuten” och inte minst scenen där han springer genom ett majsfält och försöker komma undan ett flygplan som jagar honom.

Smaka på det … “Jag agerade Cary Grant så länge att jag till slut blev Cary Grant”. NLP har ett grundantagande om att vi har alla de resurser vi behöver, men det innebär ju inte att alla dessa resurser är fullt utvecklade. Du och jag behöver träna våra nervsystem och genom att agera motiverad eller självsäker så använder du din fysiologi på det sätt som motsvarar tillståndet och i det blir det lättare att tänka motiverande eller självsäkra tankar. Kropp och själ är delar av samma system och det ena påverkar det andra, och genom att agera som om så utvecklas resurserna i samverkan.

Du som på samma sätt som jag har suttit med coachklienter och hört klienten säga: “Jag kan inte göra det” eller “Det skulle vara omöjligt för mig” har säkert ofta upplevt magin i att då ställa frågan: “Ja, men OM du kunde, hur skulle du göra då?”. Plötsligt kan du se klienten luta huvudet bakåt, tänka efter och sen komma med en lång utläggning i stil med “Ja, då skulle jag agera med en helt annan pondus. Jag skulle säga det jag behövde säga med hög och bestämd röst, och jag skulle ha ett kroppsspråk som utstrålade ett självförtroende”. Klienten får i sökandet av svaret ett helt annat perspektiv och tillgång till tankar, hittar lösningar på problem.

Alla har vi en “hemmahamn” i form ett grundtillstånd som vi oftast befinner oss i. Det är det tillstånd som andra – och du själv – skulle använda för att beskriva dig själv. Du är kanske “lugn”, “självsäker”, “vänlig” eller “entusiastisk”. Grundtillståndet präglar ditt sätt att tala, agera och får sitt uttryck i rörelser och tal. Naturligtvis är du inte alltid i ditt grundtillstånd, men mestadels av tiden. Sen har du en palett av andra tillstånd och känslor att utforska och vara i. Kvalitén på ditt liv kan bestämmas av kvalitén på dina tillstånd. Ju fler och rikare dina tillstånd är, desto mer levande kommer känna dig.

Fundera gärna på vilka tillstånd du upplever under en normal vecka. Förhoppningsvis så känner du glädje, kärlek, entusiasm, stolthet, tillfredsställelse, men kanske också tillstånd som deppighet, frustration, ilska och stress. Hur många tillstånd upplever du? Själv kom jag fram till 12 – 13 st första gången jag tänkte i dessa banor. Tyckte det kändes lite magert, herregud, Svenska Akademiens Ordlista innehåller säkert hundratals olika känslouttryck.

Vilka tillstånd skulle du vilja utveckla hos dig själv? Skulle du må bra av att oftare vara modig, nyfiken, optimistisk eller något annat? Hur skulle du vara om du agerade SOM OM du var optimistisk? Självklart kommer det inledningsvis kännas konstlat och lite fånigt, men är det inte det som är själva grejen? Medvetenheten gör att det känns konstlat. Du gör något som du kanske inte är så tränad i att vara, men självklart har du en inre representation av hur det är att vara optimistisk. Att snabbt ändra sina tankar och tankemönster är svårare än att rent kroppsligt och fysiologiskt agera annorlunda. Efter en stunds “annorlunda agerande” börjar hjärnan ta emot signalerna från kroppen och hjärnans kemikaliebad börjar sakta förändra sig. De optimistiska tankarna och den optimistiska känslan kan snart börja infinna sig.

Varför inte ge dig själv en “SOM OM”-uppgift någon av de närmaste dagarna. Välj ett tillstånd som du skulle vilja vara i under en dag och bestäm dig för att agera som om du var i tillståndet. Fundera och agera utifrån att ditt kroppsspråk matchar tillståndet, ävenså dina gester, din röst och dina uttryck. Kanske du behöver ändra på en sån grundläggande sak som ditt sätt att gå. Helt plötsligt går du med ett annat tempo eller med en något annorlunda gångstil. Pröva, testa, och notera effekten av att agera “SOM OM”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *