Okategoriserade

Forma ditt liv på din inre biograf

Hur ofta händer det att du tänker på HUR du tänker? Och då menar jag inte innehållsmässigt, men vilken struktur dina tankar har. Struktur? Ja, något som vi som arbetar med en modern kognitiv beteendevetenskap, NLP eller Neuro Lingvistisk Programmering, ofta pratar om är hur våra tankeprocesser är “kodade”, dess struktur. Om du i tankebruset skulle stanna upp och fundera på hur din inre upplevelse ter sig så kan du efter en stund bli medveten om en del intressanta fenomen.

Om jag ber dig att tänka på din bil, ditt hem, Frihetsgudinnan, Eiffeltornet, ditt arbete så märker du säkert att vad som kommer upp på din “inre biograf” är bilder. Vi tänker framförallt i bilder, men också i ljud/ord och känsloförnimmelser. Bilderna eller de inre filmerna, t.ex., är sällan knivskarpa. Ofta får jag i mitt arbete höra att “Jag tänker inte i bilder” eller “mina bilder är väldigt, väldigt otydliga”. För det första är dessa bilder sällan knivskarpa för någon, även om dyslektiker ofta beskrivs ha en utvecklad förmåga här, och för det andra så påverkas det också i vilket medvetandetillstånd du befinner dig i. När du precis är på väg att somna, i ett alfa- eller theta-tillstånd – i mer avslappnade tillstånd – (hjärnans frekvensvågor har olika benämningar och motsvarar vaket tillstånd, mellanlägen mellan vaket och avslappnat, avslappnat och drömtillstånd)  brukar förmågan att uppleva de inre bilderna skarpare bli bättre.

Ett visst minne har “kodats” så att bilden framträder nära näthinnan, är stor och färgrik med mycket ljus. Dessa egenskaper är själva koden, och utgör din hjärnas streckkoder (jämför streckkoderna på matvarorna som avläses i kassan och ger det rätta priset) som gör att minnet upplevs som behagligt, neutralt eller obehagligt. Som jämförelse kan du tänka dig två klassiska skräckfilmer, “Hajen” eller “Psycho”. Om du tänker att du skulle sitta och titta på dem utan deras karakteristiska temamusik kan du säkert tänka dig att du inte skulle bli lika uppskrämd som vanligt. Filmscenerna är de som du är van vid, däremot så är “strukturen” ändrad.

När du väl varit med om en händelse så finns den lagrad inom dig som ett minne. Själva händelsen kan du inte förändra, däremot kan du förändra hur du tänker om själva händelsen. Genom kraftfulla tekniker kan den som är tränad i NLP “koda om” obehagliga minnen så att det plötsligt börjar kännas neutrala. Som NLP-utövare kan du säkert fascineras av det faktum att du kan bistå någon med att förändra upplevelsen av något obehagligt utan att veta någonting om vad personen sitter och tänker på. Men genom att du ställer frågor om t.ex. bilden är nära eller långt borta, ljus eller mörk, färg eller svartvit osv. sakta men säkert hjälpa personen till en förnyad upplevelse. Det här är verkligen skillnaden som gör skillnaden, en kommentar som ofta används inom NLP. Självklart kan vi också arbeta med den inre dialogen på samma sätt. I mitt eget fall har jag efter en stunds arbete fått personen att ändra röstläget på de vanligtvis så självkritiska kommentarerna och efter en stund fått personen t.o.m. att skratta eller åtminstone rycka på axlarna. Föreställ dig själv hur annorlunda din starkt självkritiska röst skulle påverka dig om den lät som Kalle Anka, Marilyn Monroe eller Robert Gustafsson …

Den inre biografen är en användbar metafor för din tankeprocess. De “filmer” du spelar upp för dig själv är faktiskt kommunikation, INRE kommunikation. Vad du ser och upplever för ditt inre kommuniceras till ditt nervsystem och antingen hjälper dig eller stjälper dig. Vi tänker på olika abstraktionsnivåer, och därför är du inte bara din egen filmbolagsdirektör, regissör, redigerare, producent, skådespelare och åskådare. Dina kommentarer om filmerna du spelar upp i ditt inre är att vara sin egen speakerröst eller t.o.m. filmkritiker!

Vilka filmer spelar du upp för ditt inre? Är det en och samma typ, eller är det en blandning av drama, äventyr, humor, skräck, tragedier och erotik? Vilka filmer vill du satsa på inför 2021? Det är i din roll som filmbolagsdirektör och producent du behöver göra de besluten. Vilka filmer kommer att få dig att vibrera av livsglädje och smittsam glädje under nästa år? Hur skulle du vilja skapa filmen med titeln “Ditt bästa jag” som har offentlig premiär 2021?

Pröva att “snickra” på dina inre bilder och filmer kring det du vill åstadkomma där du färgstarka, levande, stora och ljuda. Om du vill koppla på känslor i dina framtida upplevelser, pröva då att “kliva in” i din upplevelse och upplev den som om du vore med i den. Då kommer känslorna. Med känslorna “ristas” den inre upplevelsen in och registreras som ett Neuro lingvistiskt program och du får något som med fog kan kalla för ett minne av framtiden …

Det du ser och upplever på din inre biograf sätter dig på spår och gör det lättare att skapa den önskade yttre verkligheten. Allt mänskligt skapas två gånger, först mentalt och sedan i det fysiska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *