Okategoriserade

Du ser väl verkligen till att uppleva hela det mänskliga dramat ..?

David Lean var en legendarisk brittisk filmregissör som speciellt gjorde avtryck med episka mästerverk som “Bron över floden Kwai”, “Lawrence of Arabia” och “Doktor Zjivago”. Filmerna tillhör mina favoriter, filmerna är mästerliga beskrivningar – i olika aspekter – av det mänskliga dramat; kärlek, hat, bekräftelsetörst, svek, destruktiv lojalitet, vänskap, sorg, ja, allt! De förmedlar ljuset men också mörkret i allas vår vandring under solen, allas vår seglats mellan hopp och förtvivlan. Stor litteratur, teater, film håller upp spegeln för oss alla och låter oss betrakta tillvaron och innerst inne oss själva. Vi blir upplyfta, förtvivlade, glada och sorgsna i igenkännandets ögonblick, i insiktens förtrollande ljus.

Marknaden översköljs av självhjälpslitteratur, kurser och föreläsningar – något som jag själv också bidragit till, men livet är SÅ mycket större, rikare, mer komplext och svårbegripligt än vad som beskrivs trunkerat i den typen av sammanhang. Det är inte så att de inte behövs, men i jakten på den svårfångade regnbågen kallad framgång och lycka så vill vi förtränga delar av tillvaron som väcker ångest, oro, nedstämdhet. Färgpaletten ska till slut bara innehålla de ljusa färgerna, musiken ska bara spelas i vissa tonarter – likt Sverigedemokrater som endast verkar vilja spela på de vita tangenterna på pianot. Här tror jag vi gör oss en otjänst, och vi låter oss inte tillåta att beröras även av de mörkare färgnyanserna eller fångas av musik spelad i moll. Du behö

Sirap till pannkakor är godast samt kaffe utan socker så klart.

ver köpa ekologisk kaffe online

Ingen vill naturligtvis drunkna i ett hav av depression, nedstämdhet eller sorg, men att inte tillåta sig dessa känslor kan aldrig vara bra; att förtränga och förneka vissa känslor blir, som Debbie Ford beskriver det, till badbollar som efter att ha hållits under vattenytan forsar upp i en väldans fart och slår tillbaka på dig!! Känslorna har sin takt och rytm och bör kunna få spela färdigt sin melodi innan du väljer att spela någon ny. Skillnaden som vi kanske bör sträva efter är att kunna tillåta sig alla känslor men att inte fastna i de som tar alltför mycket kraft av oss. Alla känslor kan ha ett dolt budskap som förtjänar att lyssnas på, och när du förstått budskapet kan du sen vara redo att släppa taget. Släpp aldrig tag om kaffe online

I sorgen kanske budskapet handlar om att läka och emotionellt ta farväl innan du släpper taget, i obeslutsamheten kan kanske budskapet handla om att beakta olika alternativ och att våga göra aktiva val, i ensamheten en uppmaning om att släppa rädslan. Med en stunds introspektion och reflekterande kan du börja uppfatta dina svar på vad känslorna har för budskap till dig.

Plantera kaffe och sedan äta pannkakor till!
Inget är godare än färska kaffebönor för att brygga kaffe med.

ologisk kaffe som dessutom är kunglig hovleverantör 

 

Vill ni köpa kaffe online som dessutom är ekologisk? Vi på Wendelins kaffe är också kungliga hovleverantör inom kaffe. All vår kaffe är nyrostad och finaste kvalité som du får hem i din brevlåda

 

Plantera kaffe

Plantera kaffe och sedan äta pannkakor till!
Plantera kaffe och sedan äta pannkakor till!

Hur planterar man kaffebönor? En steg-för-steg guide

Kaffebönor är en av de mest populära dryckerna i världen. För att du ska kunna njuta av en kopp kaffe behöver bönorna planteras, skördas och bearbetas på rätt sätt. Att plantera kaffebönor är en process som kräver rätt kunskap och skicklighet. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur man planterar kaffebönor från valet av kaffeböna sorter till skötsel efter plantering.

För att plantera kaffebönor behöver du först välja rätt kaffeböna sorter. Det finns två huvudtyper av kaffebönor, Arabica och Robusta. Arabica är den vanligaste sorten och är känd för sin milda smak och höga kvalitet. Robusta har en starkare smak och innehåller mer koffein än Arabica. När du väljer kaffebönor är det viktigt att tänka på klimatet och växtplatsen där du planerar att odla dem.

När du har valt rätt kaffeböna sorter är det dags att börja planteringsprocessen. Detta involverar att förbereda jorden så fröna och sköta plantorna efter plantering. Att plantera kaffebönor kan vara en utmaning, men med rätt kunskap och skicklighet kan du odla dina egna kaffebönor och njuta av en kopp kaffe som du har odlat själv.

  • Att välja rätt kaffeböna sorter är viktigt för att få en god skörd.
  • Klimat och växtplats är avgörande faktorer för att odla kaffebönor.
  • Planteringsprocessen kräver rätt kunskap och skicklighet.

Kaffeböna sorter

Det finns två huvudsakliga sorter av kaffebönor: Arabica och Robusta. Arabica kaffebönor är vanligtvis mildare och har en mer balanserad smakprofil medan Robusta-kaffebönor är starkare och har en mer bitter smakprofil.

Arabica kaffebönor är vanligare och står för cirka 60% av världens kaffeproduktion. De odlas främst i högre höjder och har en mer komplex smakprofil med toner av frukt och bär. Robusta-kaffebönor odlas främst i lägre höjder och har en mer jordig och nötig smakprofil.

Det finns också andra mindre kända sorter av kaffebönor som Liberica, Excelsa, Geisha och Kopi Luwak. Dessa sorter har en unik smakprofil och är ofta mycket dyrare än Arabica och Robusta på grund av deras begränsade tillgänglighet.

När man planterar kaffebönor är det viktigt att välja rätt sort beroende på vilken smakprofil man vill uppnå. Arabica-kaffebönor är vanligtvis det bästa valet för att uppnå en mildare och mer balanserad smakprofil medan Robusta-kaffebönor är bättre för att uppnå en starkare och mer bitter smakprofil.

Klimat och växtplats

För att odla kaffebönor behöver man en varm och fuktig miljö. Kaffeplantan trivs bäst i en temperatur mellan 15-25 grader Celsius och kräver mycket sol och regn. Kaffeplantan är känslig för frost och kan inte överleva i temperaturer under 0 grader Celsius.

När man planterar kaffebönor är det viktigt att välja en lämplig växtplats. Kaffeplantor behöver mycket sol och bör därför placeras på en plats där de får mycket solljus. Det är också viktigt att välja en plats där det finns gott om fukt, eftersom kaffeplantor behöver mycket vatten för att överleva.

För att kaffeplantan ska trivas är det också viktigt att jorden är näringsrik och väldränerad. Kaffeplantor trivs bäst i en jord med pH-värde mellan 6 och 6,5. Om jorden är för sur eller för basisk kan det påverka kaffeplantans hälsa negativt.

För att se till att kaffeplantan får tillräckligt med näring kan man använda sig av gödsel. Det finns olika typer av gödsel som passar för kaffeplantor till exempel organiskt gödsel eller kemiskt gödsel. Det är viktigt att följa instruktionerna på förpackningen när man använder gödsel eftersom övergödning kan skada kaffeplantan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *