Okategoriserade

Hur gör du och jag för att kommunicera bättre?

Hur gör du och jag för att kommunicera bättre?

Ordet kommunikation kommer från det latinska ordet, communis, ”göra gemensamt”. Som ordet uttrycker så är det något som sker i samspel mellan människor. För att någon form av kommunikation ska ske så måste det ju finnas en ”sändare”, en ”mottagare”, ett budskap (ord, gester) och också en kanal – dvs. rösten (röstläge, tempo, volym) och vårt kroppsspråk (andning, ansiktsuttryck, rörelser). Mästerliga kommunikatörer inser att kommunikation handlar om så mycket mer än själva orden eller innehållet.

Kommunikation innebär så mycket och även om det används som ett substantiv handlar det ju om en process eller en slags ”slinga” som innefattar två eller flera människor. Då du kommunicerar med en annan person uppfattar du hans eller hennes signaler och reagerar med egna känslor och tankar. Utifrån dessa tankar och känslor skapas ett beteende som i sin tur förmedlar något till mottagaren. Vad som går att konstatera är att det alltså är omöjligt att ”inte kommunicera”. Även om du är helt tyst och sitter stilla så kommunicerar du något.

Neuro Lingvistisk Programmering, förkortat NLP, försöker beskriva det som verkligen fungerar istället för att utgå från teorier som visserligen låter bra i en lektionssal men som inte alla gånger fungerar i verkliga livet. I NLP beskrivs hur människor gör när de kommunicerar framgångsrikt, något som gör att andra också kan skaffa sig möjligheten att träna dessa förmågor för att få bättre resultat i sitt samspel med andra människor.

Att ta ansvar för sin kommunikation

Det finns inga misslyckanden i en kommunikation, bara feedback, ett synsätt som kan underlätta kommunikationen med andra människor. Viktigt är också att ha attityden att för att kunna förstå, uppskatta och påverka andra människor behöver man ta större ansvar för att förstå motparten men också att så gott det går att få fram ditt budskap så att det får avsedd verkan. Om du bestämmer dig för att göra vad du kan för att bli förstådd av andra genom att ta ansvar för vad och hur du förmedlar ditt budskap och också att försöka förstå andra så gått det går så kommer du på ett helt avgörande sätt förändra din förmåga att skapa äkta och meningsfulla relationer med olika slags människor.

NLP har ofta fått kritik för att vara manipulativt och därmed få människor att göra saker mot sin vilja. Ja, kommunikation kan missbrukas och användas för manipulativa syften och på ett oetiskt sätt. Så är det med de flesta saker i livet – de kan användas till såväl goda som dåliga syften. En kniv kan användas vid matlagning eller som bestick när du äter men också som vapen. Ett reklamblad kan användas för att sprida kunskap om en vara eller tjänst som kan vara till nytta för dig men också för att sprida illasinnade politiska eller rasistiska budskap. När du tar ett större ansvar för din kommunikation så gör du det utifrån en vilja att förstå och bli förstådd och att i största möjliga mån arbeta mot en gemensam förståelse och önskvärda resultat.

Med detta ansvar och viljan att bli förstådd och förstå i större utsträckning krävs också en strävan att vara flexibel nog så att du kan kommunicera med det stora flertalet av människor på ett sätt som passar dem. Du lägger märke till vilken reaktion du får och väljer att anpassa ditt beteende därefter – inte utifrån svaghet men utifrån styrka. En person som inte är flexibel i sitt sätt att kommunicera förmedlar sitt budskap på ett och endast ett sätt – sitt eget – och förväntar sig att andra ska förstå och tar sig sällan tid att försöka göra annorlunda.

Personer som är skickliga i tillämpningar av NLP-tekniker som används för kommunikation får sällan bestående resultat i form av djupa, äkta, ömsesidiga och meningsfulla relationer med andra människor om de bara fokuserar på egna behov och aldrig andras behov. Trots färdigheter och tekniker så förmedlar de sällan den värme och de egenskaper som bygger långsiktiga relationer.

De modeller och tekniker som NLP lär ut – speciellt i samröret med andra människor – faller ändå platt om det i grunden saknas respekt och önskan att förstå och bli förstådd av de man kommunicerar med. Grunden till god kommunikation handlar alldeles säkert om äkthet och intresse för andra människor.

Grunden till riktigt god kommunikation

I sin bok ”De 7 goda vanorna” beskriver den amerikanske ledarskapsexperten Stephen Covey sin metafor ”förtroendekontot” som i sin enkelhet på ett lysande sätt beskriver hur förtroende skapas mellan människor och vad som krävs för att du ska vilja bli påverkad av en människa.

På samma sätt som du och andra gör insättningar och uttag på ett bankkonto sker samma sak på ett slags förtroendekonto två människor emellan. Det finns förtroendekonton till de människor du har en relation till och där gör du insättningar i form av att visa vänlighet, vara äkta, lyssna, behålla förtroenden, hålla löften, stötta. Uttag gör du när du ljuger, uppfattas som manipulerande, inte lyssnar, skvallrar, talar illa om andra, visar dig från den sura eller otrevliga sidan.

Saldot på det förtroendekonto du har gentemot en viss person är måttet på din förmåga att kommunicera med och även påverka honom eller henne. Har du tänkt på att det ibland händer att du träffat någon som du inte haft kontakt med på många år men att det känns som ni tar upp relationen precis där den var för flera år sedan? Det är som att förtroendet finns där fortfarande och på samma nivå som tidigare. Du känner att det här är en person du gillar och har förtroende för.

Men hur är det med vissa andra? Är det inte så att vissa personer har gjort så många uttag – eller ett gigantiskt – att du istället känner stark misstro och har svårt att lita på personen? Den negativa balansen på kontot gör att det är svårt eller förmodligen helt omöjligt för dig att kommunicera meningsfullt med personen. All skicklighet i världen när det gäller t.ex. NLP-tekniker kommer inte att vara till hjälp om förtroendet är på en riktigt låg eller obefintlig nivå.

Bygg grunden först!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *