Okategoriserade

Vad kan vi lära av mannen som inspirerade till konceptet ”Bucket List”?

 

 

I min bok, “Ditt bästa jag – oftare” så skriver jag om John Goddard, världsmästaren i att sätta mål. Han levde mellan1924 och 2013. När han var i 13-14-årsåldern fick hans pappa besök av en gammal bekant. Pappan och hans gamle vän satt och samspråkade under kvällen och vid ett tillfälle går John förbi och råkar höra pappas bekant säga; “Jag önskar jag vore i din sons ålder igen. Jag hade så många drömmar och önskningar och nu känns det försent att göra någonting åt dem”.

Innan John gick och lade sig för att sova gjorde han något som kom att förändra hans liv i grunden. Det var nämligen något i pappans väns ord som hade påverkat honom. Inom sig kände John att han inte ville bli lika bitter eller ångerfull längre fram i livet. Nu kände han plötsligt att det var upp till honom själv att göra något speciellt av sitt liv!

Det John gjorde som förändrade hela hans liv var att han plockade fram en anteckningsbok. På första sidan, som rubrik, skrev han “Min livslista”. Eftersom han hade en lärarinna som från allra första början hade stöttat John i att läsa böcker, hade han tidigt börjat läsa om de stora upptäcktsresenärerna; Amundsen, Stanley, Nansen m.fl. Kanske var det just detta som färgade det första han skrev upp, som nummer ett på listan.

Överst på listan skrev han därför “Utforska Nilen, från källa till mynning”. När John skrev ner detta hade ingen gjort detta, tanken på detta lockade honom mer än något annat. Därefter skrev han bl.a. saker som “resa längs Amazonas”, “göra om Marco Polos resa till Kina”, “besöka Nord- och Sydpolen”, “bestiga Mount Everest”, “bestiga Kilimanjaro”, “bestiga Mont Blanc”, “ta flygplanscertifikat”, “åka i en ubåt”, “fridyka”, “göra 200 armhävningar”, “lära sig spanska, franska och arabiska”, “läsa Shakespears samlade verk”, “besöka Galapagosöarna”, “gifta sig och få fyra barn (!)” … innan han gick och lade sig så hade han skrivit ner 127 saker som han ville uppnå innan han låg i kistan med en lilja i handen! Han kartlagde allt han ville hinna göra innan han dog, grundligt!

När han gick bort 2013 hade han uppnått 113 av dessa målsättningar plus 400 andra som han kompletterade sin ursprungslista med!! Wow, säger somliga, vilken stress säger andra. “Jag skulle också göra sånt om jag hade en massa pengar” som flera tonåringar har uttryckt till mig när jag föreläst om detta. Ni läsare förstår säkert att John Goddard inte hade en massa pengar, däremot hade han en passion för livet och en romantisk syn på tillvaron. Att som deltagare i äventyret livet sätta sig på förarplats och fundera på vad man vill ha ut av livet, är inte det ett spännande första steg? John Goddard hade inga sponsorer, inga välgörare, men han hade tron på sig själv och sin förmåga att pensla sin livstavla med egna och unika penseldrag!

Naturligtvis handlar inte livet om mer än att uppnå det spektakulära, många vardagsbestyr och vardagsrutiner ger oss också mening och sammanhang och inte minst umgänge med nära och kära. Men, något vi skulle kunna lära oss av John Goddard är att ta några av våra drömmar på allvar och att detta kanske är en strategi som håller oss ”unga” och vitala under vår livsresa. Det viktigaste med målsättningar är säkert sällan målen i sig, däremot vad de frambringar inom oss under vår strävan mot att uppnå dem. Många av våra egenskaper utvecklas och växer som resultat av att vi tar på oss självvalda utmaningar och bidrar starkt till vår personliga utveckling. Förmodligen är lusten att uppnå nya saker och att ta sig an egna projekt än viktigare ju äldre vi blir. Hela vår organism väcks till liv när vi känner framtidstro och motivation att uppnå nya saker.

Vad skulle kunna hamna på din livslista, om du valde att avsätta en stund till detta? Vilka stora som små äventyr, upplevelser vill du hinna med innan du befinner dig vid livets ändstation? Du och jag har i snitt 30 000 dagar på oss att fylla vår livsväv med olika färger, olika avtryck, olika erfarenheter. Vad vill du hinna med innan du är klar med din resa genom livet? Kanske kan du först på egen hand och sen i samspel med en eventuell partner fortsätta att fylla på din livslista med allehanda spännande, lärorika och kraftfulla upplevelser? De lär ju inte uppstå av sig självt, inte bara ske “hux flux”. När du sätter dig på förarplats och bestämmer färdriktningen så kan de mest magiska drömmar och önskningar börja ta form, börja bli verklighet men kanske de lättast blir tillverklighet genom att ta ”små steg för små fötter”. Genom att börja i det lilla kan det ju faktiskt kännas som att självförtroendet stiger och att du får ett ”momentum” i din strävan att uppnå ditt mål

Längre fram, därinne i framtiden, så kanske du och jag möts. Det skulle fylla mitt hjärta och min själ med den mest sällsamma glädje om jag fick lyssna på de drömmar du gjorde verklighet av medan jag berättar om några av mina egna. Då kan vi bägge två med all sannolikhet känna oss nöjda med vår livsresa. Jag ser fram mot den dagen, jag ser fram mot att få applådera dig, du duktiga och levande människa!

 

Med värme,

Niklas Daver

NLP & Neuro-Semantics Trainer

Meta-Coach

Författare till boken “Ditt bästa jag – oftare” och ”Meningsfulla prestationer – 10 träningsbara ledarfärdigheter”, den senare ihop med Helene Johnson Nordgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *