Okategoriserade

Några viktiga mänskliga rättigheter …

Dina och mina mänskliga rättigheter

På ett av mina många antikvariatbesök finner jag en bok som talar lite extra till mig i detta sökande. “Självkänsla” av Gunnila Masreliez-Steen och Maria Modig. En alldeles utmärkt bok, en lite tidig bok i detta till synes uttjatade ämne. Finner i boken ett stycke hämtat från Coleen Kelley, ett stycke om våra mänskliga rättigheter, som hittade en fin klangbotten i mitt inre. Det handlar om de rättigheter varje människa kan ge sig själv och andra och gav mig inspiration till denna text.

Vill inte förolämpa dig som läser detta med objudna råd, bara mina tankar kring dessa rättigheter. Läs dem, torktumla dem i ditt tankesystem och svälj det som passar dina mentala smaklökar. Förhoppningsvis kan du och jag tillsammans skapa en ödmjuk stig i riktning mot visdom!

  1. Rätten att få vara ifred. Jag vill ge mig själv och andra rätten att få tillbringa tid med sig själv utan krav på att vara social och vara tillsammans med andra. Det är alldeles säkert så att jag då kan vara till större nytta för min omgivning när jag stilla får finna ro i mig själv, i mitt eget sällskap och med mina egna tankar och funderingar. Bilden jag bär med mig är att ligga nere på havsbotten och lugnt blicka upp mot ett stormigt hav. Alla rörelser, måsten, normer som piskar upp vattenytan … och som jag lugnt kan ligga och betrakta och finna ro i mitt inre.
  2. Rätten att vara oberoende. Jag vill ge mig själv och andra rätten att tänka, resonera och välja utifrån sig själv. Att med en lätt dirigentpinne kunna vägleda mina unika förmågor; min förmåga att tänka, känna, tala och agera till att forma ett helt eget, unikt avtryck. Din och min livsresa mellan DÅ och SEN väntar på det unika avtrycket som bara vi kan göra, de penseldrag ingen annan kan måla åt oss. Landa i egna tankar, egna ståndpunkter, egna val och vara nyfiket öppen för vad andra vill förmedla.
  3. Rätten att lyckas. Att kunna finna glädje i att lyckas, att faktiskt tillåta sig stolthet över egna framgången även om andra just nu inte har samma förmåga eller möjlighet. Framgången kommer sällan utan orsak, framgången blir ofta frukten av de grödor som såtts. Ge dig själv och andra den tillåtelsen, att glädjas, att fira framgång och känna lycka!
  4. Rätten att bli hörsammad och tagen på allvar. Du, jag och andra har rätten att bli tagna på allvar, att bli lyssnade på. Det kan lätt gå inflation i att använda ord utan bakomliggande tanke, ord som strömmar ur munnar som bisvärmar utan riktning eller mål, men dina åsikter är värd all respekt när de framförs med eftertanke och med goda intentioner.
  5. Rätten att vägra ställa upp på andras krav utan att känna skuld eller känna sig egoistisk. När du och jag säger “nej” till något ökar möjligheterna till ett välriktat “ja”. Våra värderingar gör att vi kan säga nej till något vi inte tror på eller vill göra, eller rent av inte orkar.
  6. Rätten att be om något man önskar. Denna rättighet utgår från att vara beredd på att svaret på din begäran antingen kan bli “ja” eller “nej”. Att be om något är inte detsamma som att få det, men att inte be om det är att förvägra sig möjligheten att vara människa fullt ut. Din framtid förväntar sig att du i större utsträckning ber om det du önskar.
  7. Rätten att göra misstag och ta ansvar för dem. Perfektion blir en medelmåttig skala eftersom den är ouppnåelig. Att göra misstag är vår fulla mänskliga rättighet och att agera utifrån vetskapen att jag också har förmågan att bära konsekvenserna på egen hand. Jag har rätt att göra rätt och rätt att göra fel.
  8. Rätten att förändras. Jag och du kan uppleva en glädje och tillfredsställelse i att utvecklas utifrån egna behov, i egen takt och med de medel som passar i den fas vi befinner oss. Rätten att förändras gäller också min omgivning, och i det att jag släpper rädslan för detta ger jag både mig själv och de inblandade gåvan i att bli mer av det vi kan vara.
  9. Rätten att initiera en diskussion med en person om ett problem som rör oss båda. Det finns i detta en öppning till att lösa de problem som stör vår relation. Genom att initiera diskussionen tar du både relationen till dig själv och den andre på hälsosamt allvar.

Jag landar i dessa tankar kring dessa mänskliga rättigheter. Det är mina tankar och min utmaning i att leva ett anständigt liv i symbios med mina medresenärer på denna resa genom livet. Kanske kan du som läsare komma fram till att du ger dig själv en eller flera av dessa mänskliga rättigheter. Är så fallet så känner jag en stillsam glädje när jag tänker på den tid som kommer … Framtiden …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *