Okategoriserade

Konsten att leva på en daglig budget av 24 timmar …

Denna, min blogg, utgår från en klassiker som betytt mycket för mig, skriven av författaren Albert Bennet för mer än 110 år sedan, ”How to live on 24 hours a day”. Jag har tagit en slags “huvudtanke” från honom och gjort min egen tolkning.

Den genomsnittlige människan lever i ca 30.000 dagar och det kanske kan vara en tillnyktrande tanke när vi ägnar eoner av tid åt att sträva efter allehanda “falska” gudar i vårt liv. Dessa 30.000 dagar utgör därför den helt avgörande budgeten för oss mänskliga varelser. Under ca 30.000 dagar skall vi alltså försöka utforma våra liv på bästa tänkbara sätt. Varje dag leder till ett nytt penseldrag, varje dag blir till en ny boksida, slutprodukten blir det arv vi lämnar efter oss.

Alexander Solzjenitsyns bok “En dag i Ivan Denisovichs liv”,  beskriver en dag i huvudpersonens liv, i ett av de ökända arbetslägren i Gulag. Den dag som boken beskriver var fylld av sina helveten men också av sina skärvor av ljus och stilla glädjestunder. En extra ranson fiskhuvud till den bleka fisksoppan, en extra cigarett tilldelad av någon för stunden mänsklig lägervakt … eller en strimma av solljus genom de hösttunga molnen gav dagens kranka blekhet en tillfällig lyster eller nyans. En dag att överleva, en dag att leva … en dag att måla med de möjliga penseldrag som lägervistelsen trots allt gav möjlighet till. Under de hemska förhållanden som boken beskriver lär sig lägerfångarna att fånga de små stunder av glädje, under och magi som faktiskt var möjliga.

Är det inte magiskt det som händer varje midnatt? Simsalabim och timglaset vänds upp och ned igen, 24 timmars obearbetad livsväv fylls på och varje sekundstoff börjar trilla ner genom den avsmalnade delen av timglaset. Obearbetad livsväv som innebär att dagen idag är ny, oupplevd och med möjligheten för dig att börja om, börja på ny kula utan skuld över det som redan varit eller krav på det som ska komma.

IDAG, denna dag … är det inte ännu ett magiskt svar från livet på sin längtan efter mer? Den nya dagen som är gåvan till dig och mig, en gåva som fråntagits andra varelser, andra människor. Kanske fanns det bland dessa många som var betydligt yngre än dig själv men som av olika anledningar inte fick uppleva denna nya dag. De fick inte möjligheter att realisera sina drömmar, inte uttrycka sin kärlek, inte möjlighet att uttrycka det vackra ordet “förlåt” till den person i deras närhet som längtade efter att få höra just de orden.

Att slå upp morgontidningen och betrakta dödsannonserna och inse att oavsett hur du har det, även om livets alla jävligheter har gaddat ihop sig för att pröva dig bortom tålamodets gräns, så kanske du kan börja inse att du jämförelsevis har det rätt bra. Du andas ju in av överflödet och i nästa sekund andas du ut igen, tillbaka till överflödet. Syret du andas in, intrycken och upplevelserna du tar in, ljudet från radion i bakgrunden, barnen som gör sig klara att gå iväg till skolan, doften från det nyrostade brödet, kaffearomen som smeker doft- och smakorganen. Du kanske sitter i lugn och ro, innan dagens alla tänkta aktiviteter, innan allt görande och duktighetskrävande och bara blir kvar i stunden, i dagens första stapplande steg mot fullkomlighet. Från platsen vid köksbordet kanske du börjar rikta en tacksamhetens blick ut mot en gryende, vacker dag.

I stunden, i det ögonblicket kanske du blir varse om den här dagens ännu ouppnådda fullkomlighet, om just den här dagens möjligheter. Oupptäckt, ännu ej besökt, väntar den på att få ta emot ditt bästa jag, väntar på att få uppleva just dina fotavtryck och penseldrag. Att du denna dag har möjlighet att närvara med alla dina sinnen, alla dina känslor eftersom denna dag är just DIN. Livet är i en neutral relation till dig, men det är du som ger dagen all tänkbar färg och must. Allt det som du upplever under denna dag är i grunden neutralt men det är du, med ditt sinnestillstånd som färgar det i alla tänkbara färger. Ingen mening finns utanför dig, men du ger den här dagen all den mening du tycker att den förtjänar.

I sin oskuld tjänar du denna dag bäst genom att ha en kärleksfull relation till den och dess möjligheter. Den kom till dig som en gåva och därför bör du vårda den väl. Var närvarande under dessa 24 timmar. ”Lyssna” på den, utforska den, känn in den. Denna dag är här bara för ett ögonblick och överger dig snabbt. Medan den söker ditt sällskap förmedlar den sin önskan: se mig, hör mig, känn mig!

Väl använd har denna skärva av tid gett dig en känsla av mål och mening. Samtalet med en vän, blicken du fick från någon vacker varelse, boken du läste, uppgiften du klarade av, barnet du tröstade är stunder av ren och skär magi, möjliga stunder till här- och närvaro. Du gör förmodligen det bästa av denna dag genom att vara på plats med alla dina sinnen, med all din uppmärksamhet på att känna närvaro med livet.

Om nu din livsresa utan din vetskap skulle närma sig slutet, så kanske stunderna idag blev till en spegling av allt det som livsresan kan rymma; kärlek, glädje, sorg, ilska, besvikelse, entusiasm, nyfikenhet och alla andra färger på känslopaletten. Kanske inser du då att var dag blir möjligheten att vara just allt … eller ingenting … beroende på hur du ser på det.

Jag önskar dig en skattkista av upplevelser och ögonblick just den här dagen! Vårda den väl, älska den högt och kom ihåg att vissa möten blir till minnen för livet. Gör ett vackert minne av just den här dagen!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *