Okategoriserade

Hemligheten bakom positivt tänkande!

Hemligheten bakom positivt tänkande

Allting du är med om ger du en innebörd eller mening. Du väljer vad något innebär för dig utifrån en viss referensram. Om du har bestämt dig för att åka iväg och ha en härlig picknick för hela familjen en ledig dag så kommer regnet som en ovälkommen och oönskad överraskning. Hela veckan fram till dess har bjudit på soligt och fint väder och nu är den tänkta utflykten plötsligt spolierad! Inte så konstigt om du och de övriga känner er besvikna eller t.o.m. förbannade! Eller så är det någon i familjen som är jätteglad eftersom en utflykt med familjen inte känns som den mest spännande saken att göra!

Bonden som väntat i veckor på regnet i hopp om att kunna rädda sina odlingar känner sig lättad eller t.o.m. glad! Äntligen, tänker han förmodligen. Eller videobutiksinnehavaren som glädjer sig åt tillströmning av kunder som vill se på film nu när vädret inte är det bästa. Hur kan samma sak – regnet – orsaka så olika reaktioner. Det verkar ju som om själva företeelsen inte är problemet utan utifrån vilket perspektiv eller referensram den betraktas.

Alla händelser och situationer du är med om kan tolkas på en mängd olika sätt, inte bara ett enda. Där ligger hemligheten till att tänka positivt! Du kan börja leta efter andra, mer resursskapande sätt att se på en situation om din eller någon annans första reaktion varit negativ. Myntet har alltid två sidor!

Alla har vi hela tiden möjlighet att byta perspektiv, att vända på en situation genom att se den med lite nya ögon. Ditt största misslyckande kan också innebära din största framgång, att din flick- eller pojkvän lämnade dig gav dig möjlighet att träffa din nuvarande partner som du älskar över allt annat. Att din kollega fick projektledarrollen och inte du ledde till att du började söka en annan uppdragsgivare och nu arbetar med arbetsuppgifter som är det roligaste du gjort. Utskällningen du fick när du kom hem sent kan också tolkas som att han eller hon bryr sig om dig! Regnet gjorde att ni fick ställa in den tänkta utflykten, men det blev istället en mysig innedag med bra film och sällskapsspel.

Skillnaden mellan beteende och avsikt

En persons beteende är inte alltid vad det först kan verka vara. Den arga personen kanske innerst inne är rädd och bakom partnerns oro finns naturligtvis mycket kärlek. Så bakom en persons beteende kan det finnas helt andra avsikter än vad du först uppfattar. Det är som om beteendet är den del av isberget som sticker upp över vattenytan medan personens avsikter, värderingar och föreställningar bakom beteendet är den stora undervattensdelen av isberget.

Så när du andra människor låter dig bli upprörd, när du frustreras, blir ledsen eller arg över deras beteende, försök då och då komma ihåg att ställa frågan: ”Vad kan deras beteende mer betyda?”, eller ”Vad handlar deras beteende om egentligen?”. Finns det t.o.m. något sammanhang när deras beteende skulle kunna vara användbart, det kanske inte alls bara behöver vara negativt?

Du kan ju själv fråga dig om inte andra människor ibland verkar ha reagerat på något du gjort eller sagt och uppfattat det hela på ett sätt som absolut inte var din avsikt. Hade kanske de också haft nytta av att ha kunnat omstrukturera och sett det hela på ett helt annat sätt?

Det går hela tiden att leta efter andra och nya innebörder än det du först uppfattat och det ger dig möjligheten att återfå resursrika tillstånd. Du har den unikt mänskliga friheten att välja ur vilket perspektiv du vill betrakta en situation, ett beteende eller vilken annan företeelse som helt. En annan persons beteende behöver inte längre störa dig om du försöker se det på ett nytt sätt. Den dryge kollegan som ibland driver dig till vansinne kan du börja se utifrån perspektivet att han söker oerhört mycket bekräftelse eller att det är hans i grunden dåliga självkänsla som gör att han skryter och hela tiden lyfter fram sig själv.

T.o.m. ett beteende hos dig själv som du länge varit frustrerad över kan du betrakta annorlunda. Du kan börja fascineras av ”skickligheten” i beteendet! Det leder ju alltid till samma resultat och du gör det helt automatiskt utan att behöva tänka på hur du ska göra det! Att omstrukturera är en kraftfull teknik som gör det möjligt för dig att omtolka händelser och situationer och därmed få helt nytt fokus!

När är det lämpligt att göra en omstrukturering?

Det finns många situationer när du kan ha nytta av att omstrukturera. Varje gång du känner att du har reagerat på någonting och du känner dig ledsen, besviken, frustrerad, onödigt arg eller liknande så finns det möjligheter att försöka göra en omtolkning. Du letar efter andra innebörder och betydelser än vad du först uppfattade.

Varje gång du känner att du är fastlåst i ett visst sätt att tänka är det ett utmärkt tillfälle att ställa dig frågor om vad problemet mer kan innebära. Du kan fråga dig vad som faktiskt kan vara eller skulle kunna vara BRA med problemet. Börjar du fråga dig själv det med viljan att hitta svar kommer du att märka att det faktiskt finns fördelar med det hela. Tack vare problemet så kanske du kommer växa som människa. Du lär dig övervinna en temporär motgång, du kommer att behöva vara mer kreativ än du hittills varit, du lär dig mer om dig själv och de resurser du har osv. Själva ordet problem kan du i sig omstrukturera och istället kanske kalla det för ”utmaning”, ”möjlighet till utveckling” eller ”en kurs i personlig utveckling”.

Du kan också ta möjligheten att omstrukturera när du sitter i en diskussion med någon och ni bägge sitter fast i era tolkningar av en diskussionspunkt och inte känner att ni når varandra. Fråga dig själv, eller ställ frågan även till diskussionspartnern om det finns något annat sätt att se på saken? Hur skulle någon annan kunna tolka det hela? Ett barn, en äldre person, någon från en helt annan kultur? Var medveten om att det sätt du och andra personer tolkar en viss fråga bara är ETT sätt att se på det hela.

Med värme,

www.resurscoachen.se

NLP/Neuro-Semantics Trainer & Meta-Coach

Författare till boken “Ditt bästa jag – oftare” och kommande boken, “Meningsfulla prestationer – 10 träningsbara ledarfärdigheter”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *