Okategoriserade

5 steg för mental och känslomässig comeback!

5 steg för mental och känslomässig comeback!

Alla drabbas vi av perioder när det inte saker går vår väg; du och din partner väljer efter flera år att gå skilda vägar, du får nej på ytterligare en jobbansökan, intervjun du hade sett fram mot gick inte alls som du tänkt dig, kursen du så gärna ville gå och som skulle ge dig en knuff framåt blev inställd, höstförkylningen som inte släpper taget …

Det är i sådana lägen du kan behöva söka tröst och hämta kraft från följande fem kraft- och livgivande tankegångar!

 1. Du är rik som ett troll!
  När Mahatma Gandhi lämnade jordelivet efterlämnade han ett par sandaler, ett par glasögon, några tunikor, en spinnväv och en bok. Var han en fattig eller rik man när han dog? Många skulle nog hävda att han var en oerhört rik människa, hans arv är legendariskt och hans filosofi kring ”icke-våld” befriade en hel nation. Dina verkliga tillgångar bär du ständigt omkring på. Hur många miljarder skulle du ta för att sälja dina ögon, dina ben, din hörsel, din förmåga att tänka och känna? Du är rik som ett troll!
 2. Dina viktigaste resurser har du inom dig!
  Idrottsutövare av rang lär sig tidigt vikten av att använda en framgångsrik tävling de genomfört som modell för hur de ska agera inför en kommande tävling. Du har förmodligen mängder av bra minnen då du agerade bestämt, kraftfullt, glädjefullt eller modigt! De erfarenheter du har med dig från din livsresa är guldgruvor att ösa ur! Hämta kraften från ditt inre, gå tillbaka till favoritstunder och mjölka dessa minnen på all den energi, styrka och motivation det bara går!
 3. Praktisera relativitetsteorin!
  I vissa stunder känns det ju som all världens jävligheter har hopat sig i ditt knä, i din väg, och då är det lätt att tro att du har det värre än värst och att ingen riktigt kan sätta sig in i hur jobbigt du faktiskt har det. Men är det inte så att det finns andra som i denna stund har det långt värre? Hur är det med din gamla moster som sitter på hemmet och glömmer namn och ansikten, eller grannen som sitter i rullstol och har svårt att klara sig utanför lägenheten eller att leva i fattigdom i Indien eller något annat land? Genom att sätta din situation i sitt rätta perspektiv kan du återfå lite av den kraft du behöver för att åter komma på banan!
 4. Du kan skapa minnen av framtiden!
  När det är tufft och jobbigt och du inte känner att du orkar att söka ett nytt jobb eller ens vill försöka, så kan du hämta kraft från målbilden du har om hur du verkligen skulle vilja ha det! I ditt inre bor kanske en tanke om att du driver en egen restaurang med inriktning på klassisk husmanskost av hög kvalitet i en lite äldre, hemtrevlig och inbjudande restauranglokal med kunnig och serviceinriktad personal. Den målbilden hjälper dig under ”regniga” dagar; den kan ge dig kraften och orken att göra ett nytt försök. Målbilden planteras och blir för hjärnan lika verklig som ett upplevt minne. Hämta bärkraft från en inspirerande målbild!
 5. En ny dag som blir en investering i din framtid
  Varje morgon fylls din plånbok på med ny, obearbetad tid. Den dag som ligger framför dig är en obearbetad resurs, din allra viktigaste resurs. Vad du gör med den är upp till dig, den är din att vårda och värdera. Denna dag är ett obeträtt landskap med oändliga möjligheter, så varför inte bestämma dig för att skaffa dig åtminstone en ny erfarenhet denna dag? Att göra något som du aldrig förut har gjort? Kanske är det att gå på gym för första gången, ringa på hos någon granne som du aldrig pratat med, läsa en bok inom ett för dig obekant område eller ringa upp den som senast intervjuade dig för ett nytt jobb och tacka för den värdefulla feedbacken … Investera denna dag så den berikar din framtid!

Livets tavla målas inte bara med en eller två färger, ju fler färger desto rikare. Ibland är det ljusa färger, ibland mörkare. Varje färg bidrar till helheten. Att drabbas av motgångar händer oss alla, dig och mig, men du har med de fem förslagen några verktyg som gör att återskapa ett fokus som du hellre vill ha. Glöm inte att du är värdefull, att ditt liv är värdefullt!

Med värme,

NLP/Neuro-Semantics Trainer och Meta-Coach

Författare till boken “Ditt bästa jag – oftare” och den kommande boken “Meningsfulla prestationer i grupp – 10 träningsbara ledarfärdigheter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *