Att skaffa sig en stor erfarenhetsbank!

Jag tillhör ju också den skara människor som aldrig ångrat det jag gjort, även om det inte alltid gett önskade konsekvenser. Det jag varit med om har bildat en erfarenhetsbank att ösa ur, och nu, vid 58 års ålder, börjar jag t.o.m. ibland känna att jag har en viss klokskap. Dårskapen finns alltid på lur, alltid runt hörnet, men jag kan dra nytta av det jag varit med om. Att fortsätta att göra det man alltid har gjort är ju definitivt en definition som passar in på galenskap. Förmodligen och förhoppningsvis ser jag i större utsträckning till att göra annorlunda utifrån de erfarenheter jag gjort …

Jim Rohn, den kände amerikanske föredragshållaren, gav ofta rådet att: verkligen delta och gå på tillfällen som erbjöds; att gå på konserterna, filmerna, teaterföreställningarna, utställningarna eller vad det nu handlade om. Att ta vara på det som erbjuds av kulturliv och aktiviteter däromkring du bor. Och kanske också inse att om jag t.ex. verkligen älskar att delta i älgjakten varje år så kanske jag inte har 20 års älgjakt att se fram mot – utan 20 gånger. Att inse att livet inte är oändligt och att varje dag är en egen olympisk final eller avgörande 400-meterslopp. Dagarna här och nu är inte i sig generalrepetition för något storslaget SEN. Det blir inte bättre än så här, du har din dag här och nu och ett liv som finns omkring dig i stunden.

Vi kan naturligtvis ta del av andras erfarenheter för att bredda vår egen erfarenhetsbank. Du har säkert varit med om samtal som lyft din själ till Olympens höjder och som gett dig en ny utblick, en ny insikt och inspirerande framsikt. Böcker du läser gör att du kan ställa dig på författarens axlar och se ut över världen från ett annat perspektiv, från ett högre perspektiv. När du inledningsvis läser författarens ord så noterar du texten, orden, men efter en stunds läsning börjar boken läsa dig. Den utmanar dig, ifrågasätter ditt nuvarande förhållningssätt, tänjer på fördomar och attityder … om du läser med den intelligenta läsarens vilja att förstå mer, att lära nytt. Filmer som med sina klassiska teman kring huvudpersonens problematik och inre och yttre motståndare som ska besegras, och den slutgiltiga segern när demonerna är krossade kan lära oss mer genom att vi får gå utanför oss själva. Film, teater, litteratur, ja, konsten är ett mål i sig men också ett medel för vår personliga utveckling och innehållsrikare livsresa!

Vilka nya erfarenheter vill du lägga till din erfarenhetsbank? Vad vore för dig helt nya aktiviteter eller upplevelser? Har du rentav kanske en livslista med tänkbara och spännande erfarenheter att bemästra eller erfara? Faran vi alla kan drabbas av är att vi tänker att vi ska få mer tid vid något senare tillfälle, men det är ju naturligtvis inte annat än en illusion. Varför inte införa lite, lite mer av magi i tillvaron? Att ha ett öga för att göra det nya, det annorlunda … Istället för den vanliga vägen hem från jobbet ta en ny, att pröva ett helt nytt kök, att se en typ av film du inte brukar titta på, att läsa partiprogrammet för det parti du INTE skulle rösta på, att köra en ny övning i gymmet, att börja med att läsa sista kapitlet i deckaren och sen se om författaren lyckas få till alla pusselbitar så att de stämmer. Livet är neutralt, det som ger det starka färger är vad du gör av det. Du kan göra det rikare genom att aktivt delta och göra medvetna val.

Livsresan kräver inget av oss egentligen. Vi har valet att förbli passiva och bara hänga i tv-soffan, men tror att du håller med om att det blir BETYDLIGT mer intressant att sen sitta på ålderdomshemmet och blicka tillbaka på allt roligt, sorgligt, färgstarkt, utmanande du varit med om i livet. Att du faktiskt har intressanta erfarenheter, bra som dåliga, att dela med dig till barn och barnbarn och andra som är intresserade att lära sig mer om det stora äventyret ATT VARA MÄNNISKA.

När du står inför ett val om du överhuvudtaget ska göra en viss sak, om en del av dig vill göra det och en annan inte, så kanske ålderdomshemmet som koncept kan fungera som en hävstångseffekt för dig. Att göra det jag kallar för gungstolstestet låter dig begrunda valsituationen på ett mer effektivt sätt. Säg att du länge funderat på att lämna din trygga anställning och istället kasta loss och bli din egen. Du har länge tänkt tanken men aldrig riktigt komma till skott. Fördelar finns, nackdelarna finns också, det är du klar över och där sitter du fast.

Varför då inte föreställa dig att du sitter där på ålderdomshemmet, kanske vid 80- eller 90-årsålder. Att du sitter där i gungstolen och tänker igenom scenariot att du faktiskt blev kvar på ditt jobb. Du valde tryggheten och allt det som du förknippade med det jobbet. Vad blev effekten av det, vilka fördelar innebar det för dig att faktiskt stanna kvar? Tänk igenom det noga en stund och känn in fem, tio eller fler år framåt i tiden utifrån det scenariot. Börja därefter att föreställa dig det motsatta. Du tog verkligen chansen, du kastade loss och gav dig ut i tillvaron som din egen. Vad kom det att innebära? VIlka fördelar ledde det till för din del när du gjorde så? Två olika livsscenarios, men kanske lite lättare att begrunda utifrån ett sånt tänkt framtida scenario. Att sitta på ålderdomshemmet och begrunda sitt liv och fundera på de långsiktiga konsekvenserna av ett viktigt val.

Med värme,

Niklas Daver

Certifierad NLP/Neuro-Semantics Trainer och Meta-Coach

Författare till boken “Ditt bästa jag – oftare” och ”Meningsfulla prestationer i grupp – 10 träningsbara ledarfärdigheter”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *